torstai 23. lokakuuta 2014

Voihan falafel!

Näitä falafeleja voisi kutsua vaikka "disaster-falafeleiksi", sen verran pieleen meni näiden teko. Tarkoitus oli ensimmäistä kertaa rohjeta uppopaistamaan jotain öljyssä, mutta koska tuo valmistustapa ei ole oikein  ns. "linja ystävällinen" niin siksi varmaankin pieleen meni.

Ei tuo epäonnistuminen itseasiassa ollut paistamisen vika, vaan itse tehty falafel-taikina epäonnistui ja hajosi öljyyn. Taikina oli alunalkaen erilainen mitä olen aiemmin tehnyt, mikä saattoi johtua siitä, että tällä kertaa olin erehdyksessä ostanut pika-kikherneitä. Nehän käyttäytyivät aivan erilailla, kuin tavalliset kuivat, itse liottamalla ja keittämällä esikäsitellyt kikherneet tai valmis tölkkitavara. .

Sekä omatekemiä uunissa paistettuja, että valmispakkauksesta uppopaistettuja.

Tässä nyt kuitenkin ohje, jonka mukaan tein tuon falafel-taikinani:

n. 250g esikäsiteltyjä kikherneitä (tai 1 prk valmiiksi käsiteltyjä)
puolikas sipuli, hienoksi silputtuna
2 (4) valkosipulin kynttä, puristettuna
1 rkl jauhettua kuminaa
chilihippuja / tuoretta chiliä
1 ruukullinen tuoretta korianteria silputtuna tai n. 1 tl jauhettua
1 l suolaa
ruukullinen lehtipersiljasilppua
2 rkl vehnäjauhoja (2-6 rkl bulguria + 1 tl leivinjauhetta)
3 rkl oliiviöljyä

Murskaa kikherneet haarukkaa tai survinta käyttäen. Silppua korianteri ja lehtipersilja. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja vaivaa käsin tasaiseksi massaksi. Muotoile pieniksi palloiksi,

Uunissa valmistettaessa:
Litistä pallot paksuiksi kiekoiksi, sivele ne kevyesti öljyllä ja paista öljytyllä leivinpaperilla 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Käännä falafel-kiekot varovaisesti puolessa välissä paistoaikaa.

Emännän kommentit:
Koska menuun oli suunniteltu falafeleja, niin onneksi kotona oli kokeeksi ostettu valmispakkaus, josta sitten kokeilin tehdä toisen version. Noista tuli jo aivan erilaisia, ja onnistuivat teknisesti hyvin uppopaistamalla, No maku ei ihan ollut parasta laatua, mitä nyt valmispakkaukselta en edes odottanut. Tulihan kokeiltua tuo uppopaistaminenkin tuon kerran.


Loppujen lopuksi (myös vieraidenkin mielestä) nuo omatekemät uunissa paistetut olivat maukkaampia ja sopivien soosien  kera (valutettu jughurtti, baba ganoush ja herne-avocadohummus) nuo oli ihan syötäviä.

Lisukesoosit zatar ja sumaki koristein


Jos ja kun seuraavana kerran ryhdyn falafelien tekoon, paistan ne uunissa vaikka eivät ole ihan niin rapsakoita pinnalta, mutteivät niin rasvaisiakaa. Kikherneessä on ihan riittämiin energiaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!