sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Kasvis-papupannu

Nyt on taas se aika vuodesta, kun ryhdymme lunastamaan niitä lupauksiamme, kuka nyt mitäkin on luvannut ja lyönyt tavoiteeksi. Liityykö se ruokaan? Liittyykö se kevyempään tai kasvispitoisempaan ruokaan? Miten päin vaan, tämä on kuten niin usein olen todennut, reseptien selailun ja kaapin antimieni tuotos, ei ihan kevyintä mutta kasvista ja terveellistä jos ei syö liikaa. Tällaista se ruuanlaitto meillä on, jatkuvaa kaapinjämien syöntiä, kun on sellainen suunnittelematon ostaja, että kaikkiea herkullista pitää kerätä ostoskärryyn inspiraatiopäivää varten.


3-4 porkkanaa
2-3 lehtisellerin vartta
1 pieni purjo
kourallinen pikkutomaatteja ja muutama kuivattu tomaatti
1-2 purkki tomaattimurskaa (tai tomaatteja)
1 prk isoja valkopapuja (voipapuja?)
n. 1 tl kuivattua minttua
n. 1 tl kuivattua tinjamia
1 rkl oreganoa
1 pieni laakerinlehti
pari rouhasua mustapippuria
oliiviöljyä
(sitruuna)suolaa
Vihreätä yrttiä koristeeksi

Valmistele kasvikset:
Huuhdo purjo, ja paloittele valkoinen osa rengalanteiksi (vihreämpiosa puolirenkaiksi, jotta saat hiekat paremmin huuhdeltua pois). Kuori ja paloittele porkkana lanteiksi.
Huuhdo ja paloittele sellerinvarret. Halkaise pikkutomaatit ja paloittele kuivatut muutamaan osaan.
Huuhdo valmiiksi keitetyt pavut. Laita kaikki kasvikset yhteen isoon kulhoon, lisää kuivat mausteet ja käännellä mausteet kasvisten pintaan.
Valuta murskasta neste, mutta älä heitä kumpaakaan osaa pois.

Laita pannun pohjalle öljyä ja tomaattimurskan neste. Kaada vihannkeset pannulle ja nosta tomaattimurska vihannesten päälle. (Halutessasi valuta vielä päälle hieman oliiviöäljyä). Sohi vähän murskaa vihannesten väliin.

Laita pannu foliolla peitettynä 200-225 asteiseen uuniin lampenemään n. 15 min. Ota folio pois ja paista n. tunti (tai kunnes porkkanat ovat kypiä, itse en malta odottaa nittä ihan pehmeiksi, pidän hieman napakoista mutta myös hötkyilen nälkäisenä). Kääntele vihanneksia paiston välillä muutama kerta ja lisää tarvittaessa tilkka vettä pannulle.

Tarjoa hyvän maalaisleivän kanssa (myös feta tai vastaava juustomuru sopii lisukkeesi).

Emännän kommentit:
Meiltä löytyi kaapista  nuo kaikki ainekset valmiina, mutta erilaiset muunnelmat varmaankin ovat yhtähyviä. Esim. pavut voisi korvata kikherneillä, lisätä vaikka paprikaa, purjon vaihtaa sipuliin tai lisätä valkosipulia eli tämä on sellainen ihana jokaisen oman maun ja kaapin antimien mukaan sovellettava pata.

Nuo porkkanat tomaatissa kypsyvät minusta aina huonosti, paahtuvat uunissa ilman tomaattia mielestäni paljon nopeammin, Mietinkin, että onnistuisikohan nopeuttaa tätä laittamalla porkkanat ensin pannulle uuniin vain tilkan öljyä kanssa siksi aikaa kun valmistelee muut ainekset? Sitten sekottaisi vasta muut tilpehöörit porkkanoiden kanssa. Pitääpä kokeilla tulisiko tuo silloin nopeammin kypsäksi.

Minä tykkäsin, sain todella keskustellä itseni kanssa, että en syönyt yksinään 3/4 annoksesta kerralla. Tiukkaa teki, mutta kaappiin meni puolet odottamaan lämmitystä, joten tuon ainesmäärän voisi laskea riittävä 3.4 annokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!