tiistai 21. joulukuuta 2010

Suklaa-punajuurikakku

Kuivakakkujen leipominen on ollut aina minun juttu. Nuorena niitä tuli tehtyä paljonkin, nykyään niitä ei enää juurikaan kahvipöydissä näe, tai ei ainakaan ole minulle tarjottu. Tämän reseptin ainekset houkuttelivat minut kokeilemaan tätä http://www.ruokala.net/resepti/suklaa-punajuurikakku. Ihan kaikkea ei tietenkään aineksista kotoa löytynyt, joten muutin appelsiinimehun mandariinista puristetuksi mehuksi ja jätin nuo leseet pois ja lisäsin hivenen jauhoja. Pikku kakut paistoin tuolla neljän pesän kakkupellilläni, mutta taikinasta oli vain kolmeen. Muuten noudatin ohjetta melko kirjaimellisesti.

5 dl hienoksi raastettua raakaa punajuurta
2 rkl appelsiinimehua
100 g tummaa suklaata
75 g voita
1 dl kolmen leseen seosta
2 1/2 dl vehnäjauhoa
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
1 1/4 dl fariinisokeria
pinnalle:
sulatettua tummaa suklaata tai tomusokeria

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Raasta punajuuret hienoksi raasteeksi ja sekoita appelsiinimehu joukkoon. Laita paloiteltu suklaa voin kanssa kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä tasaiseksi välillä sekoittaen. Anna jäähtyä hetki. Sekoita leseet, jauhot ja leivinjauhe hyvin keskenään. Vatkaa munat ja fariinisokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja suklaa-rasvaseos punajuuriraasteen joukkoon ja lisää lopuksi muna-sokerivaahto. Kaada taikina n. puolentoista litran vetoiseen kakkuvuokaan. Paista noin 45 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla ja ota kakku heti uunista pois, kun taikinaa ei enää tartu tikkuun. Anna kakun jäähtyä ennen kuin irrotat sen vuoasta.

Emännän kommentti: Kakku jäi mukavan kosteaksi, mutta selkeästi nuo leseet olisivat siihen kuuluneet. Maku jakoi maistelijoiden mielen. Oman mieheni "koulutus" on edennyt jo siihen pisteeseen, että tällaisetkin uudet yhdistelmät maistuvat, mutta työpaikan miehet selkeästi tuntuivat kohteliaasti nyrpistelemään ja taisi suurempi järkytys olla tuo punajuuri kakussa eikä kakku sinäänsä. Teen varmaan toistekin, jolloin on leseitä mukana. 

(Lähde:Ruokala)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!