sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Tavallinen kalakeitto

Minun ryhtyi niin tekemään mieli sitä ihan tavallista kalakeittoa, jota äitini teki kotona tuoreesta kalansaaliista. Ei mitään konstailuja, lohta tai pakastekalaa, vaan ihan siitä mitä esim. keväinen mökkirannan verkkosaalis antaa (hauhea, särkeä, ahventa, kuhaa), perunaa ja sipulia ja kruunuksi vähän maitoa tai kermaa, että keitosta tulee valkoinen. 

Kalan ja muutkin ainekset jouduin kyllä tällä kertaa hankkimaan kaupan tiskiltä, joten ihan se kaikista nostotuoreen kalan maku jäi uupumaan, mutta hyvää tästäkin tuli. Ainesten määrä on vähän summittainen mutta keitto on tehty 3 litran kattilaan, joten olkoon se osviittana.

vaaleata tuoretta kalaa
n. 5-7 reilua perunaa
sipulia
maustepippuria
laakerinlehteä
suolaa
maitoa tai ruokakermaa
ruohosipulia

Kala/-t käsitellään suomuttomiksi, perataan ja parhaimmat fileoidaan (joko rantakalliolla tai kauppiaan avustuksella omien resurssien mukaan).
Kalaliemi: Kalan perkeistä (ruodoista, päistä (kidukset poistettuna), kalan maksasta ja pikkukaloista) keitetään hiljaa hauduttamalla keiton pohjaliemi. Vettä kattilaan sen verran, että kalat peittyvät, kiehautetaan ja kuoritaan vaahto pois. Tämän jälkeen lisätää pilkottu sipuli, laakerilehti ja pippurit, suola ja jos vielä on niin tillinvarsista ne pakusummat osat ja annetaan hautua kannan alla reilu puolituntia (ai mikä ihan tuoksu tästä tuli).
Siivilöi liemi tai tai nosta vain kalat pois, riippuen vähän miten parhaiten liemestä saa tarvittan "siistin". Itse jätän nuo sipulinpalat ja pippurit keittoon makua antamaan, jos kala ei ole ihan pieneksi hajonnut. Isommista kalapaloista voi perata lihat vielä takaisin keiton mukaan.

Keitto: Lisää (siivilöityyn) liemeen perunapalat ja keitä ne melkein kypsäksi. Lisää mukaan kalafeleet paloiteltuna reiluun kokoon (tai jos kalaa on niin vähän, ettei fileitä enää ole, niin ihan hyvä liemikin riittää). Lisää lopuksi maito tai kerma ja kevät- tai ruohosipulia ja keitä perunat kypsiksi.Tarkista lopuksi suola.

Emännän kommentit:
Varoitus 1: Muistuta syöjiä, että kotoisasta kalakeitosta voi aina löytyä  ruotoja ja syövät sen verran maistellen, ettei ruoto mene pahasti. Ruodot kuuluvat kalaan!
Varoitus 2: Keitto on kuumaa kun sen suoraan kattilasta ottaa lautaselle, ettei polta kieltä ja kitalakea, kuten minulle kävi, kun liian malttamattomana piti päästä hyvän tuoksuista keittoa syömään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!