sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Siivoussämpylät

Ennen varsinaisen joululeivontasesongin alkua ryhdyin kunnon vanhanajan emännän tavoin kaappien siivoamiseen. Tällä kertaa se oli kuitenkin vielä vain täsmäisku kohti kaikkia erinäisiä jauhopussin pohjia. Tämän ensimmäisen iskun lopputulemaksi tuli sitten kuinkas muuten aina niin helposti muunneltavat sämpylät. Toisaalta kun siivous/leipomisvimma iskee neljän aikaan sunnuntaiaamuna, aamiaissämpylät on aika luonnollinen valinta.

Nämä on tehty aivan perussämpylätaikinan pohjalta, eli
n. 1/2 l nestettä (vesi, maito, piimä, liemi)
2 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
pikkasen sokeria tai siirappia
loraus öljyä
sopivasti jauhoja ja jyviä (durrumvehäjauhoja, sämpyläjauhoja, vehnäjauhoja, sesaminsiemeniä, pellavansiemeniä)

Näistä aineksista alustetaan löysähkö taikina (mitä vanhempia jauhot on, sen löysemmäksi kannattanee jättää). Alustamisen loppuvaiheessa otin taikinan vielä työlaudalle oikein kunnon vaivaamiseen, jotta kulhon kolistelu ei olisi herättänyt nukkujaa. Sitten vaan odotellaan, että taikina kohoaa komeasti kulhon reunojen yläpuolelle eli kaksinkertaiseksi.  (Tässä välissä voi vaikka käydä tunnin verran nukkumassa rakkaan kainalossa).
Kun paistinpannutestissä tuo bostonkakku onnistui niin komeasti, ajattelin tässäkin osan taikinasta leipoa sisärussämpylöiksi pannussa ja osan ihan perinteisesti pyöriteltyinä pellillä.
Uudellen kohotus vielä liinan alla ja voidellaan pinta vedellä ja ripotellaan päälle sesaminsiemeniä (tai muuta koristusta). Paistetaan 225C uunissa kauniiksi ja kypsäksi.

Nyt voikin sitten päästää makuuhuoneeseen tuoreen sämpylän tuoksun herättelemään, ellei sitten pellin ja pannun kolistelu ole jo aiemmin tehnyt tehtäviään.
Hyvää huomenta rakas!

1 kommentti:

  1. Tuoreet, itsetehdyt sämpylät ja vielä aamupalaksi - voiko olla parempaa? :)

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!