sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Lohta ja kampasimpukkaa liemessä, eli juhlava kalakeitto

Alkuperäisreseptin kuva herautti veden kielelle, johon valitettavasti oma kuvani ei samalla lailla kyllä pysty.  Mutta näkemäni reseptin ajoitus osui siinä mielessä nappiin,  koska tarkoitukseni oikeasti olikin laitaa viikonlopuksi kalakeittoa tuollaisesta aineksissa olevasta valmiista kalaliemestä, jonka olin joskus kaappiin ostanut. Seuraksi olin kyllä suunnitellut ihan vaan peruspakastekalaa, mutta nyt menikin vähän paremmaksi sopaksi.

n. 600 g lohifileetä
suolaa
4 isoa (8 pientä) pakestekampasimpukkaa
suolaa, mustapippuria
savustuspussi
Kalpea aavistus vain reseptin alkuperäiskuvaan verrattuna.

Liemi:
7 dl valmista kalalientä
1 sipuli
(2 varsisellerin vartta)
pala selleriä
1 pieni palsternakka
1 porkkana
(tillinvarsia)
1 dl kuivaa valkoviiniä
nokare voita
1 dl kuohukermaa (ruokakermakin käy)

koristeeksi leikattua ruohosipulia (tilliä ja krassia)

Vahvista valmiin kalaliemen makua. Kuullota liemen juureksia pannulla voissa, lisää kalaliemi ja viini (+tilli). Keitä n. 30 min ja siivilöi vihannekset pois.
Leikkaa lohifilee annospaloiksi ja kypsennä savustuspussissa olevan ohjeen mukaan. (Katso kommentit!)
Sulata, huuhtele ja kuivaa kampasimpukat. Leikkaa pintaan halutessasi matala ristikkokuvio ja paista kuumalla pannulla öljyssä pari minuuttia molemmilta puolilta. Mausta suolalla ja pippurilla.
Ennen tarjoilua, kaada siivilöityyn kalaliemeen kerma ja kiehauta. Lisää pieni nokare voita ja vaahdota sauvasekoittimella kuohkeaksi.
Aseta valmiit kalapalat ja simpukat lämmitetyille lautasille. Koristele ruohosipulilla (tillillä tai krassilla). Vie lautaset tarjolle. Tarjoa höyryävän kuumaa ja kuohkeaa kalalientä pöydässä suoraan keittoastiasta kauhalla nostamalla jokaiselle vieraalle lohen ja kampasimpukan seuraksi.

Emännän kommentit:
Aloitetaan ensin tuosta kalan savustamisesta. Tein sen ihan pussin ohjeen mukaan, jossa jo alkuun hiukan kummastutti tuo savustus aika. Suosituksena oli 500 g kalaa ja 50 min (245 C), esim vastaavalle määrälle broileria aika oli 40 min. No kypsensin vain 40 min ja annoin vetäytyä ohjeen suosittelemat 10 min. Ja mikä pettymys, kala oli valkuaisen peittämä ja kypsentynyt jonkin verran liikaa.
Liemeksi oli valmis litran kalaliemipönikkä, jonka sitten kiehutin tuossa juuresten kanssa jonkin verran kasaan päästäkseni noin samaan liemimäärän. 
Mutta sitten itse asiaan,  maku, taas täytyy sanoa, että  huh huh. Upea alkuruokakeitto paremmillekin päivällisille. Tämän kanssa juomaksi sopisi hienosti tarjota kuohuvaa, sen verran juhlan tuntua tuli.
Kumpa osaisin ja omaisin vaan paremmat kuvaus taidot ja valaistusvehkeet sekä malttia. Tuo kuvani on häpeä alkuperäisen rinnalla. Mutta kun nokan alla on hyvää tuoksua, niin en millään malttanut asetella tuon paremmin. Ruohosipulitkin siirtyivät kalan taakse ihan kuin häpeämään.


(Alkuperäisresepti Exclusive 4/2011)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!