perjantai 10. helmikuuta 2012

Spelttipohjainen salami-parsakaali quiche

Siitä onkin aikaa, kun olen leiponut suolaista piirakkaa. Nyt kaapista löytyi kuitenkin iso pala Spinata romana salamia, jota voisi käyttää jo muuhunkin kuin vain antipastona. Mieleen tuli ensiksi vaihtoehdot piirakka vai pizza, joten päädyin piirakkaan quiche tyyliin. Pohjataikina on tällä kertaa speltistä.



3 dl puolikarkeita spelttijauhoja
100 g voita tai margariinia
3-4 rkl vettä
ripaus suolaa

n. 100-150 g Spinata romana salamia
n. 100 g parsakaalin kukintoja
minitomatteja
timjamia
3 munaa
3 dl maitoa
juustoraastetta

Valmista ensin pohja. Nypi tai sekoita yleiskoneella voi jauhoihin ryynimäiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Painele taikina ohueksi pohjaksi piirakkavuokaan (n. 26 cm halkaisija), nosta reunat mahdollisimman korkealle. Laita taikina vetäytymään jääkaappiin n. puoleksi tunniksi.
Valmistele täyte. Palottele salami suikaleiksi ja parasakaali pieniksi nupuiksi. Halkaise tomaatit.
Riko munat kulhoon  ja sekoita rakenne rikki. Lisää maito ja sekoita.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pistele pohjaan haarukalla reikia ja paista  n. 10 min ennen kuin lisäät täytteen.

Lisää aluksi täytteen kiinteät ainekset ja mausteet juustoa lukuunottamatta hieman esipaistetun pohjan päälle. Lisää munamaito. Ripottele päälle hieman juustoraastetta anatamaan kaunista väriä.
Paista piirasta vielä n. 45-50, kunnes munamaito on hyytynyt.
Anna hivenen vetäytyä ja jäähtyä ennen tarjoilua.



Emännän kommentit
Kylläpä kannatti tehdä pitkästä aikaa suolaista piirakkaa. Mies olisi varmaan pistänyt poskeen puoli piirakkaa, jos olisin antanut.
Spelttijauhoista tehty pohja oli oikein makoisa, mutta toki pohjaan käy ihan tavallinen vehnäjauhokin. Ja piirakkasta tuli myös kauniin värikäs.
Itselläni ei nyt ollut sopivaa irtopohjavuokaa käytössä (sellainen on, mutta en jaksanut nyt kaivaa sitä yläkaapin perukoilta). Irtopohjaisessa vuuasta saisi piirakan kauniisti irti  tarjolle. Lähti se tästäkin, mutta annospaloina.

1 kommentti:

  1. Kaura-spelttileipä paistettu, maistettu ja hyväksi havaittu. Tarttee seuraavaks kokeilla tätä.

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!