torstai 10. toukokuuta 2012

Viikkoa eletty lähes hävikkiherkuilla - hävikkitunnustus!

Olen mielenkiinnolla seurannut tätä Hävikistä herkuksi kampanjaa blogeissa ja facebookissa ja samalla innostunut toteuttamaan sitä omassakin keittiössä. Vaikka minut on lapsesta asti opetettu käyttämän ruokaa kunnioituksella ja tarkasti eikä heitämään sitä roskiin, kummasti sitä on vaan viime aikoina täysin turha hävikki lisääntynyt meilläkin.

Muutamia pahimpia syitä miksi meillä tulee hävikkiä on mm.
  1. Ostetaan turhaa ja liikaa. Minä olen innokas kokeilemaan kaikkea uutta (tuoteita, ruokaa, reseptiä tai vast.). Kun joku "uutuus" tulee näköpiiriin, unohdan samalla tyystin, että kaapissa olisi jo riittävästi sellaista, joka pitäisi käyttää ennen pois. Tai sitten vaan ostan varalle tuplamäärän, "jos sattuis tarviimaan/sai halvalla" ja ne jää kaappiin lojumaan.
  2. Tehdään liian suuria määriä. Yritämme pitää painoa kurissa, koska sitä on kertynyt  yli kaikkien äyräiden. Kahdelle kun tekee neljän tai kuuden annoksen ja ne pistetään poskeen kerralla. niin tällä menolla meillä ei ole kyllä hävikkiä jäänyt, mutta vaa'alle ei enää kehtaa mennä.  Nyt on koetettu sitten oppia pienempien annosten tekoon ja syömiseen.  Tästä se hävikki vasta syntyykin. Raaka-ainepurkit pitäisi puolittaa, mitäs sille lopulle tapahtuu, suuhun vai roskiin? Niin ja kun sitkeessä on vielä ajattelu, että eihän "päivänvanha" ruoka enää maistu. 
  3. Salaattivihannekset ja yrtit, joita ostan myös kovasti mutta usein jää salaatit laittamatta, ja yrtit kuivuvat tai nahistuvat, joten hävikki uhkaa täälläkin. Pahin hävikinkohde minulla on oikeastaan rucola. Ostan sitä laatikollisen, mutta käytän siitä usein vain osan. Loppu nahistuu. Yrttiöljyäkään ei tule tehtyä kuin harvoin.
  4. Blogit ja ruoka-aiheiset  kirjoitukset. Ehkä tämä bloggaaminen on myös jonkin verran lisännyt meillä hävikin määrää, kun mieleni tekee tehdä kaikenlaisia kokeiluja omaksi ja teidän muiden iloksi. Osin myös kun ruokaa on saatavilla yllinkyllin niin haittaako tuo, jos jotain menee roskiin asenne on kasvanut.  Niinhän ne muutkin pistävät roskiin ja jos ruoka ei maistu, ei lautasta tarvitse syödä tyhjäksi pakolla, sehän lihotta ja parempi heittää pois. Näinkin on jossain opetettu.

Ennen viime viikonlopun kaupassakäyntiämme (siis sitä viikon ainoaa) tutkailin jääkaappiani ja kuinka paljon siellä oli vapusta ylijäänyttä ruokaa. Oikeasti, sillä määrällä olisimme hyvinkin pärjäneet koko tämän seuraavan viikon, kun mukaan olisi ottanut hieman pakastimen ja kuiva-aine kaapin antia. Eli turhaan oli lähteä kauppaan laisinkaan. Kiitos tämän kampanjan, pyrin olemaan ostoksilla aika tiukkana ja koetin koko ajan pitää mielessä, tarvianko tuota ja tuleeko se käytettyä viikon tai säilyvyyden aikana. Ihan en vielä onnistunut täysin pitämään näppejäni irti houkutteista ja kisastudion varjolla minut saatiin ostamaa mm. muutamia makkarapaketteja, joiden tilalle olisi kyllä terveellisempiäkin vaihtoehtoja kaapista löytynyt entuudesta.

Jääkaappin "unohdettuja" aarteita


Tässä muutamia kuluneen viikon aikana hävikiltä pelastuneita raaka-aineita annoksina:

Hävikkiherkkusieni -vuoka:
Herkkusieniä tuli ostettua vapuksi liikaa - lopuista koetin tehdä jonkinlaisen vuokan, sipulin ja avatun n. puolen purkin cremefraichen ja paiväyksensä ohittaneen sinihomemurun kanssa. Samassa uunillisessa vielä paistui kun muukin ruoka. Tässä oli vaan se ongelma, että sienet "valutti" nesteensä ja vuokasta tuli esteettisesti ruma, mutta sienet kyllä maistuivat lisukkeena.

Hävikkipunajuuri-vuohenjuusto lisäke
Nämä punajuuret ovat varmaankin joululta saakka pyörineet kaapin vihanneslokerossa. Aika pehmeitä ja nahistuneita olivat, mutta edellisen lisäksi samaan uuniin mahtuivat suolalautaselle huuhdeltuina kypsymään. Kuorittiin vähän jäähtyneenä ja pinnalle murustin vajaan vuohenjuustopaketin jämät.

Hävikkikesäkurpitsa -pasta
Kesakurpitsakin oli jo edellisen viikon odottanut käyttöön pääsyä. Nyt se sitten pyörähti pannulla valkosipulin ja chilipalon lopun kera öljytilkassa. Joukkoon sekoitettiin keitetyt juustotortillat ja hiukan pippuria ja suolaa ja päälle vielä pelastettiin homehtumista uhmaava parmesaanipalan loppu.  Hyvinkin maistui.

Hävikkimascarpone vaahto ja mansikat (ja mango)
Kehtaanko tunnustaa, kaapista löytyneen mascarponepurkin päiväys oli tammikuun lopulta (hei, nyt ollaan toukokuussa). Hyvin oli Lidlin tuote avaamattomana säilynyt, ei hometta, ei hapanta, maistui ihan siltä kuin minusta maistuu tuoreempanakin. No nyt vihdoin toteutin sen mihin se oli aikoinaan hankittu. Lisäsin hänet vatkatun kerman joukkoon ja hieman mansikanmakuista (vaaleanpunaista) tomusokeria, josta on niin ikään kovaa vauhtia muodostumassa hävikkiä. Tätä vaahtoa ja tuoreiden mansikkoiden paloja kerroksittain annokseen. Mieheni oli otettu, tykkäsi kovasti ja tätä kuulemma saa tehdä uudestaan. (Pitääköhän tuota mascarponea siihenkin seisottaa kuukausi tolkulla? )
No tuota vaahtoa jäi yli, ja seuraavana päivänä se käytettiin sittenkin liian nopeasti kypsyneiden mangojen kanssa (jotka piti ostaa kypsenemään äitienpäiväkakkuun, mutta kypsyivätkin nopeammin kuin luulin).

Hävikkituorejuusto -kinkkupasta
Tuorejuustot on haaste minulle. Niitä ostan aina varalle, koska ovat niin moneen hätävara- apu ja sitten ne jää käyttämättä jääkaapinperukoille tai -oveen. Tällä kertaa fusillipasta sai joukkoonsa pannulla lämmitetyä kinkkusippua ja tuorejuustoa. Näistäkin kaapissa olevista aineksista tulee neljän annos helposti, mutta nyt pakotin itseni tekemään tätä kahtena peräkkäisenä päivänä puolikaat annokset.

Vielä kaapista löytyy:
Hävikkipaprika ja -sellerinvarret
Hävikkilanttu
Hävikkipalsternakka
Hävikkipiparjuuri
Hävikkihirvenlihasäilyke, jonka parasta ennen päiväys uhkaa juuri näinä päivinä
Hävikkituorejuustoa (pari rasiaa)
Hävikki paahdettua paprikaa purkinloppu (ollut avattuna jo jonkin aikaa)


Sekä viikonloppuna ostetut (siis juuri ne, joita ei olisi tarvinnut):
- raparperinvarret
- salaattia
- kinkkusuikalepussi (niitä ostin kaksi, kun sai halvalla)

Ei paljoa tarvitssi ensiviikonlopunakaan ostella.

Tämä kampanja on tosihyvä ja antaa paljon ajattelemisen aihetta, miten ruokaa käyttää. Vaikka minulla on ennen tätäkin ollut tapana käyttää nuukasti ruoka-aineita, enkä aina ihan noita ylitettyjä päiväyksiä pelkää, olin kyllä aika yllättynyt kuinka paljon kaapeissani on sellaista, joka on uhkana joutua hävikkiin.

1 kommentti:

  1. Onpas hienoa, että kampanja on innostanut sinutkin mukaan. Minun silmäni ovat ainakin auenneet tässä hävikkiä vähentäessä. Paljon enemmän on tullut ostettua kuin syötyä normaalisti.

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!