Leivinliinana mummon kauniisti merkkaama pellavapyyhe |
7 dl vehnäjauhoja
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl kädenlämpöistä vettä
1 1/2 tl merisuolaa
2 dl viipaloituja vihreitä oliiveja
Lisäksi:
11/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä
Yhdistä jauhot ja hiiva kulhossa. Vaivaa vesi, suola ja oliivit joukkoon. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä 15 tuntia.
Seuraavana päivänä levitä leivinliina nostatuskoriin tai kulhoon ja ripota 1 dl jauhoja liinalle. Ripottele loput jauhot leivinpöydälle ja kaada löysä taikina jauhojen päälle. Painele taikinasta ilmakuplat pois ja kokoa taikina kulmista yhteen. Nosta taikina jauhotetulle leivinliinalle leipäkoriin ja peitä löysästi tuorekelmulla. Kohota 1 1/2 tuntia.
Voitele pata (vet. 2 1/2 - 3 l) ja nosta se kylmään uuniin. Nosta myös padan kansi uuniin padan viereen. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, anna padan kuumentua vielä reilu 15 minuuttia.
Pyöräytä taikina liinalta kuumaan pataan ja nosta kansi päälle. Paista leipää kannen alla uunissa 30 minuuttia. Ota kansi pois ja jatka paistamista 20 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä. Kypsän leivän tunnistaa kumahduksesta, kun kopsauttaa leivän pohjaa. Jos leipä ei tunnu kumouksen jälkeen kypsältä, paista sitä vielä hetki uunipellillä.
(Ohje suoraan Glorian ruoka ja viini 1/2014 lehdestä)
Emännän kommentit:
Nyt jäin ihan sanattomaksi, massussa on niin hyvää leipää, että pitää rauhassa sulatella ja nauttia.
Onneksi tiedän nyt, että tätä pitää todella tehdä uudelleen.
Hiivan määrä on todella noin pieni (1/4 tl). Aluksi epäilin määrää, mutta kyllä vaan taikina porisi komeasti aamulla. On tuo pieni määrä hiivaa vaan ihmeainetta.
Tämä leipä on paistettu 3 l pyöreässä valurautapadassa, mikä oli taikinaan nähden juuri oikean kokoinen.
Hiivan määrä on todella noin pieni (1/4 tl). Aluksi epäilin määrää, mutta kyllä vaan taikina porisi komeasti aamulla. On tuo pieni määrä hiivaa vaan ihmeainetta.
Tämä leipä on paistettu 3 l pyöreässä valurautapadassa, mikä oli taikinaan nähden juuri oikean kokoinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos jo etukäteen palautteestasi!