sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Menu: Pyhäinpäivänä 6.11.2010

Pyhäinpäivänä oli odotettavissa hyvien ystävien vierailu. 
Viime aikoina vieraita kestitessä olen luonut itselleni jonkinlaiseen paineen kokeilla, miten itse selviytyisin "Halv åtta hos mig" tai "Neljän tähden illallinen" tv-sarjoja mukaillen kolmen ruokalajin tarjoilusta (en kylläkään toivo vierailtamme näihin mitään pisteytystä!). Haasteena minulle (niin kuin varmaan monelle muullekin) on miten saan ajoituksen, tarjoilut ja keittiön toimimaan tuolloin. Mitä tehdä etukäteen ja mitä tehdään vieraiden paikalla ollessa, koska haluaisin myös nauttia vieraiden seurasta. Nykyinen keittiömme ja olohuone ovat yhteistä tilaa, joten emäntä kyllä näkyy (ja kuuluu) kokoajan,  samoin näkyy sekainen keittiö ja tiskit yms, joiden taas soisin olevan piilossa vierailta. Ja koskaanhan tarjoilulaskutilaa normi kerrostalokeittiössä ei ole tarpeeksi.

Minusta on melkein hauskinta juhlien etukäteissuunnitelu: menut ja asettelut sekä ostokset. Koen, että seurustelen jo vieraiden kanssa etukäteen (anteeksi vaan vieraille, jos edeltävillä viikoilla nenänne on kutissut tai posket kuumottanut). Teen usein hyvinkin tarkan suunnitelman, harmi vaan, että olen aina hävittänyt ne, mutta josko nyt aloittaisin niiden siirtämisen tänne muistiin.

Tällä kertaa Rooman matka on vielä niin muistoissa, että menun teema on vahvasti italialais-/välimerellispainotteinen vaikka samalle päivälle sattuukin ruotsalaisuuden päivä, jota olisi myös voinut käyttää teemana.

Aperitiivi
kuohuvaa (Canti Prosecco Raboso Rosé)
snacksejä

Antipasto (runsas, ei tarjota primiä)
kehälautaselle:
oliiveja
täytettyjä paprikoita
mini mozzarellapalloja
minitomaatteja
meloni
rucola 
erikseen:
procuitto
chorizzo/salami
lokerovatiin:
merenherkut (Stockmannin lajitelma)
lisäksi:
maalaisleipää (mm.yhteishyvän reseptillä leivottu)
crissini-tikkuja
oliiviöljyä, balsamico

Secondo
lampaanfilee
uunijuurekset (punajuuri, lanttu porkkana, bataatti)
vihersalaatti

Juustoja (mm. pecorino ja gordonzola) ja hillo (lakka, viikuna, mustikka-karpalo)

Dolce
pannacotta ja mansikkakastike
espresso tai cappuccino

Etukäteisvalmistelut:
Lampaanfilee:
- perjantaina: marinoitumaan (marinadina tällä kertaa Lammgrydda maustetta + öljy, tarkemmin mausteen sisällöstä lampaanpaistin ohjeessa).
- lauantaina: riittävän aikaisin ulos jääkaapista ennen paistamista. Tässä se haaste/ongelma tuleekin, paistanko lihan pannulla valmiiksi ennen kuin vieraat tulevat ja käytän uunissa ennen tarjoilua, vai paisto vieraiden aikana. Kaupasta sain vihjeen (myyjän äidin), että laittaisi aluksi uunivuuan lämpenemään uuniin ja paistaisi pihvit ennen alkuruokaa, pihvit laitetaan vetäytymään kuumaan vuokaan folion alle alkuruuan ajaksi. Taidan koittaa tätä. (Katso kommenttini lopusta!!!!)
Pannacotta:
- perjantaina: valmistus, jotta ehtii hyytyä rauhassa
- lauantaina: mansikkakastike (mansikat sulamaan ja soseutus)
Leipä:
- lauantaina: leivotaan aamupäivällä (tähän menee aika kauan aikaa)

Emännän kommentit:
Alkupaloihin olin tyytyväinen, maistui ja etukäteisvalmistelut toimivat.
Lammas ei onnistunut niin hyvin kuin toivoin, jäi sitkeäksi. Paistoin lampaan vieraiden läsnäollessa ennen alkupalapöytään siirtymistä ja öljy savutti kohtalaisen paljon, mikä ei ollut ollenkaan miellyttävää. Laitoin lihat paiston jälkeen kuumennettuun vuokaan foliokääreeseen vetäytymään, mutta ei ilmeisesti aivan riittänyt loppukypsentämään (voi olla, että olisi pitänyt paistaa pannulla pidempään tai laittaa uuniin). Uunijuurekset olivat hyviä, bataatin olisi saanut pilkkoa hivenen suuremmaksi, muhentui aika paljon.
Ilta oli kuitenkin erittäin onnistunut mistä suurin kiitos aivan ihanien ystävien. Puhetta riitti ja välillä piti ihan puheenvuoroja viitata kun kaikilla oli niin pajon sanottavaa. Illasta jäi hyvä mieli!

1 kommentti:

  1. laitoin tän mun äidillekin. Heille on tulossa ensi vklp todellisia italo-faneja iltaa istumaan :)

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!