sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Maalaisleipä


3 dl vettä

4 rkl fariinisokeria

1 dl spelttijauhoja

1 pussi kuivahiivaa

6 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 tl oliiviöljyä


Mittaa kädenlämpöinen vesi, sokeri ja spelttijauhoihin sekoitettu hiiva kulhoon ja sekoita. Anna seisoa 10 minuuttia, kunnes seos kuplii.
Vatkaa joukkoon puolet jauhoista ja suola. Lisää loput jauhoista ja alusta taikinaa käsin noin 10 minuuttia  kunnes taikina irtoaa kulhosta ja on kimmoisaa. (vaivaaminen on loppuvaiheessa helpomapaa ottamalla taikina leivinpöydälle ja siinä vaivataan). Öljyä iso kulho ja nosta taikina kohoamaan puoleksitoista tunniksi peitettynä.
Jaa taikina kahteen osaan ja levitä palat jauhojen avulla suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Kääri rullalle jättäen saumapuoli alaspäin. Anna kohota puolisen tuntia.
Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen. Nosta uunin pohjalle uunivuoallinen vettä, jotta ilma uunissa on kosteaa ja leipä saa rapean pinnan. Nosta toinen pelti kuumenemaan uuniin. Siirrä leivät kuuman pellin päälle ja vedä terävällä sahalaitaisella veitsellä viillot pintaan. Poista uunista vesivuoka. Paista leipiä 5-10 minuuttia  uunin alatasolla ja käännä lämpö sitten pois päältä. Tarkkaile leipien kypsymistä, jos leipien pinta tummuu liikaa, ota uuni pois päältä. Anna kypsyä jälkilämmössä vielä 10-15 minuuttia. Leivät ovat kypsiä, kun ne pohjaan koputettaessa kumisevat. Jäähdytä ritilällä.
Paistolämpötila 275 astetta.
Paistoaika 15- 25 minuuttia.

(Mukaeltu alkuperäisohjeesta Yhteishyvä 10/10 liite, jonka kommenteissa valitettu liian suolaiseksi ja paisto oli osalla epäonnistunut (liian kuuma uuni). Omani onnistui hyvin, ehkä ennemmin liian makea kuin suolainen. )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!