Kiitos mm. Ruokalan alkuviikon karjala-aiheisten ruokien, rohkenin nyt vihdoin kokeilemaan karjalanpiirakoiden tekemistä itse. Aluksi kyllä meinasin tuunata nekin, mutta jos nyt ensimmäisen kerran kokki pysyisi lestissä ja kokeilisi ensin miten ne oikeesti kuuluu tehdä. No oikeesti ja oikeesti, en mm. omista pulikaa, kaulinkin on vaan muovinen, mutta on sentään pastakone. Koska näkemäni resepti rohkasi kokeilemaan sitä taikinan kaulimiseen, niin ei kun toimeen.
Aluksi kuitenkin riisipuuro tekeytymään ihan tavallisen puuroreseptin mukaan eli
2 dl vettä
1 l maitoa
2 dl puuroriisiä
suolaa, valmiiseen puuroon
Puuron haudutin haudekattilassa, ja koska käytin hyla-maitoa puurosta tuli "vaaleanpunaista" mutta ei se makua haittaa (kun siihen on tottunut)
Piirakkataikinaan käytin
4,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
2-2,5 dl vettä
2 tl suolaa
Näistä vaivattiin kiinteä, mutta ei kova taikina. Taikinasta pyöritin kaksi pötköä, ja ne paloittelin tasaisesti 20 palaan (olisi pitänyt tehdä ne 24 - koko olisi ollut näin parempi). Litistin palloja sen verran, että sain menemään pastakoneen läpi (ajoin koneeni 4 välillä). Tässä kohtaa tulee piirakoiden ulkonäkö kyseeseen, eihän pastakoneella tahdo pyöreää lättyä saada aikaan. No en välittänyt tästä, vaan vähän olivat sinne päin. Jokusen kertaa piti pyöräyttää ja " muotoilla" koneella. Lättyjen väliin jauhoja, että eivät pinossa tartu kiinni.
Lopuksi piirakkapohjat täytetään jäähtyneellä puurolla ja koetetaan tehdä kauniita ryppyjä. Paistetaan niin kuumassa uunissa kuin mahdollista, itselläni 275C, ja aikaa meni n. 15 min (ennen kuin alkoivat tummua liikaa). Uunista tulon jälkeen sivelin piirakat voin ja maidon seoksella ja jätin folion alle vetäytymään.
Ja tällaisia siellä folion alla sitten oli. Ei näistä nyt kauneuspisteitä voi jakaa enkä niitä näistä kautta aikain ensimmäisistäni haekaan. Maku oli kyllä hyvä, pohja olisi ehkä kaivannut aavistuksen lisää suolaa. Harmi kun maistajani on nyt niin nuhainen, etten saa hänen kommenttejaan, mutta kokemus näiden tekemisetä oli kaikin puolin positiivinen, joten ei kun seuraavaksi tuunamaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos jo etukäteen palautteestasi!