lauantai 11. kesäkuuta 2011

Kalagratiini -tehdään siitä mitä kaapista löytyy versio

Välillä on hyvä käyttää kaapiin kerättyjä hätävarojakin,  jotta ne saa tuoreutettua. Nyt oli vuorossa sei-pakettin tuoreutus pakkasesta ja kaveriksi käytin erilaiset juurespusien loput ja palat. Muusiksi käy oikein hyvin myös edelliseltä päivältä jäänyt perunamuusi. Eli ruoka on kovin muuntelukelpoinen vähän sen mukaan mitä kotoa löytyy.

Näistä aineksista tuli valmistettua nyt:
1 pkt seitä pakasteesta (tai muuta kalaa, joka sopii gratinoitavaksi, lohifilekin käy)
1 ps katkarapuja (pakaste)
ruohosipulia
juustoraastetta

peruna- tai juuresmuusi (edelliseltä päivältä jäänyt sopii mainiosti)
1 kananmuna

vaalea (juustoinen peruskastike), bechamel-kastike
juustoraastetta

Valmistusjärjestys riippuu toki siitä, mitä kaapista löytyy jo valmiina. Pakastekala ja katkaravut olisi kuitenkin syytä otaa sulamaan ajoissa, että on sulanut uuniin laitettaessa. Peruna/juuresmuusi on helpommin pursotettavissa ruusukkeiksi, jos sekin on jäähtynyt. Juustokastike valmistuu viime tingassakin.

Juuresmuusi:
Keitä peruna, porkkana, selleri, palsternakka tai niitä juurksia mitä haluat kypsäksi miedosti suolatussa vedessä. Soseuta juurekset ja ohenna keitinvedellä tarvittaessa. Muusin tulisi tässä tapauksessa olla aika tanakaa, joten ei tarvitse paljoa. Jäähdytä.

Bechamelkastike
50 g voita tai margariinia
n. 2 rkl vehnäjauhoja
7-8 dl maitoa
suolaa
(muskottia)
hjuustoraastetta

Sulata rasva kattilassa, älä ruskista. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Lisää lopuksi juustoraaste
Mausta valmis kastike tarvittaessa suolalla tai kalan kanssa tarjottaessa esim. sitruunapippurilla.

No niin nyt meillä on ainekset kasassa ja aloitetaa se varsinainen "pihvi"
Laita kala uunivuokaan. Mausta suolalla ja  pippurilla. Lisää päälle sulateut katkaravut ja ripottele vielä päälle ruohosipuli- tai tillisilppua n. 1/2 dl.
Kaada lopuksi päälle juustokastike ja pinnalle ripaus juustoraastetta. Laita vuoka uuniin n. 10 min 225 asteeseen.

Sekoita juuresmuusin joukkoon 1 kananmuna. Ota vuoka uunista ja pursota muusista ruusukeita kalan ympärille (tai vaan lusikalla muotoiltuja kökkäreitä).  Jatka uunissa paistamista n. 15 min, kunnes kala kypsyy ja ruusukkeet saaneet väriä.
Koristeeksi tarjolle tuotaessa laitoin päälle vielä katkarapuja ja ruohosipulisilppua.

Emännän kommentit:
Taas täytyy kehua, että olipas hyvää.Selleri muusin joukossa oli mainio, niin jos selleritä tykkää. Itse taasen kerran hosuin, ja kala ei ollut ihan sula uuniin laitettaessa, joten siitä tuli hieman ylimääräistä nestettä ja lopputulos ei ollut niin kaunis kun olisi voinut olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!