lauantai 26. marraskuuta 2011

Calvados-omenaruukku

Kotimaisten omenien aika alkaa olla lopuilaan, mutta tässä ei nyt omena ollutkaan pääosassa, vaan tuo calvados. Vanhempieni luona kyllä vävypojalle tarjottiin jälkiruan kera calvadosta, mutta minä jäin kuskina osuudestani paitsi, joten kinusin pullon pohjan mukaani saadakseni kokeilla sitä omenaruokiin. Meillä kun tuo väkevien alkoholijuomien kulutus muuten on aika minimaalista, niin ostaa nyt koko pullo vain ruuanlaittotestiin olisi jo pröystäilyä.

(neljälle)
2 voi-/lehtitaikinan levyä (torttulevy)
4-6 omenaa (omenan koosta riippuen)
mantelilastuja
n. 1 dl calvadosta
1 rkl fariinisokeria
voita
1 muna


Sekoita calvados ja fariinisokeri keskenään. Kuori ja poista omenoista siemenkota ja lohko omenat reilun kokoisiin lohkoihin. Voitele annosvuoat voilla (voi olla sillee reilulla kädellä, ei ihan penslaten). Aseta omenalohkot vuokiin ja kaada päälle calcados (n. 1-1½ rkl per annos). Sekoita sen verran, että kaikki pinnat saa alkoholia, jotta omenat ei niin tummuisi, jos vaikka valmistat annospohjat etukäteen odottamaan.
Sulata taikina levyt ja kauli niitä siten, että puolikkaan levyn palalla peität annoskulhon päällisen. 
Sipaise hieman rikottua kananmunaseosta vuokan reunaan "liimaksi" ja asettele voitaikina annosmaljalle kanneksi. Lopputaikinasta voit muotoilla vaikka koristeen pinnalle.
Voitele taikinanpinta munalla juuri ennen paistamista. Paista n. 225 C uunissa kunnes taikina on kauniin värinen. Tarjoa hieman jäähtyneenä jäätelön tai vaniljavaahdon kera.

Emännän kommentit:
Kun taikinan kannen avasi, uuh, tuli huumaava calvados höyry.
Hieman meillä ehti nuo ruukut jäähtyä liikaa, kun oli niin paljon tekemistä pää- ja jälkiruuan välissä, että ajoitukseni ei nyt onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla.
Tuo jäätelö tai vaniljavaahto kannattaa tuoda tarjolle eri astiassa ja vieras avaa ensin tuon kannen ja nauttii tuoksusta ja sitten lisää makunsa mukaan jäätelön annokseen. Toimii meinaan kyllä ilman noita lisukkeitakin, jolloin voitaikina imee makua itseensä kostuttamalla sitä liemessä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!