lauantai 3. joulukuuta 2011

Omenainen pähkinä-sahrami adventtikakku

Jouluun kuuluu mm. jouluomenat, pähkinät ja sahrami. Tässäpä niille oiva yhdistelmä kakun muodossa.


Kakkupohja
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
175 g voita tai margariinia
2 munaa


Sekoita kaikki ainekset keskenään taikinaksi ilman sen suurempaa vaivaamista (yleiskonella, jos mahdolista).
Jaa taikina kahtia. Puolet leviteään irtopohjavuokan pohjalle. Laita vuoka ja loppu taikina jääkaappiin kiisselin valmistuksen ajaksi.


Vanilja-sahramikiisseli
1 dl maitoa
1 dl kermaa
1 munan keltuainen
1 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
1 rkl sokeria
1/g sahramia
1 tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki ainekset kattilassa vaniljasokeria lukuunottamatta. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli paksuuntuu, älä keitä. Lisää jäähtyneeseen kiisseliin vaniljasokeri. 

Täyte
4 omenaa
1 1/2 dl pähkinäsekoitusta (esim. hasselpähkinä, manteli, pistaasia tms.)

Kuori omenat ja poista siemenkota. Paloitele lohkoiksi. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi.

Lämmitä uuni 200 C.
Levitä sahramikiisseli kakkupohjan päälle. Lado omenat ja pähkinät päälle. Pyöritä lopusta taikinasta jauhotetuin käsin ohuitatankoja ristikoksi kakun päälle.
Paista 35-45 min uuni alaosassa. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoamista.



Emännän kommentit:
Taas ne ruotsalaiset tarjoavat jouluun makoisaa syötävää. Resepti löytyi ICAn valikoimasta.
Tosi helppo kakku tehdä, eikä aikaakaan mene kovin paljoa. Jos vieraat ilmoittavat tulostaan, niin parin tunnin päästä on tuoksuva kahvileipä tarjoll, jos vaan kaikki aineet löytyy kotoa. Sahraminkin voi jättää halutessan pois.
Itse valmistin tämän tuossa testipaistinpannussa, josta se irtosi tosi hienosti. Pannu näyttää olevan minulla kovasti leipomiskäytössä näköjään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!