sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Kevät menu

Tämän menun suunnittelun pohjana on odotettujen vieraiden lisäksi ollut  ruotsalaisten mestarikokkien reseptien avulla nauttia makumatka kevääseen.  Ruotsiteema valikoitui jonkin verran myös tuon kuninkaallisen viinin takia.


Tervetulomalja
Schönborn 2009 Sec Sparkling

***
Alkupalasikermä
(kurkkugazpacho, lohitartar, marinoidut simpukat)
Sancerre Les Pierris 2010 Domaine Roger Champault

***
Karitsan ulkofile, yrtti-cashew kuorrute
paahdettu porkkana appelsiinin ja minttun kera
punaviinikastike 
Allesverloren 2008 Tinta Barocca

***
Gotlannin pannukakku, salmbärsylt

***
Espresso 
A de Fussigny Sélection Fine Gognac



Alkupalasikermästä on oma postaus täällä.


Karitsan ulkofile
n. 4 (a' 150 g) karitsan filettä
1 ruukku basilikaa
1 ruukku persiljaa
1 dl cashewpähkinöitä
6 isoa valkosipulinkynttä
1 dl neitsytoliiviöljyä

Ota liha tunti pari ennen valmistamista huoneenlämpöön. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.
Murskaa basilika, persilja, valkopipulinkynnet ja pähkinät morttelissa oliiviöljyn avulla tahnaksi.
Paista fileeisiin voi-oljy seoksessa pannulla kaunis pinta. Siirrä uunivuokaan ja päällystä yrtti-pähkinätahnalla. Kypsennä loppuun uunissa n. 10 min. (Saisi jäädä mielellään sisältä hieman roseeksi)

Paahdetut porkkanat appelsiinin ja mintun kera
500 g porkkanoita
öljyä
voita
1 appelsiini
tuoretta minttua
suola
mustapippuri

Kuori porkkanat ja paloittele reiluiksi paloiksi. Laita porkkanbapalat uunivuokaan ja lisää hieman öljyä päälle ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita muutama nokare voita päälle ennen uuniinlaittoa. Paista n. 175-200 C uunissa kunnes porkkanat ovat napakan kypsiä.
Kuori appelsiini veitsella ja ota viipaleet kalvottomiksi.  Sekoita appelsiininlohkot kypsien porkkanoiden joukkoon. Lisää mintunlehdet ja halutessasi karkeaksi raastettua porkkanasuikaletta  koristeeksi.
(mukaelma Paul Svenssonin ohjeesta)

Punaviinikastike
2 dl punaviiniä
1 kpl sipulia
1 prk Demi-glace kastikepohja
1 rkl voita
(maizenaa)
suolaa ja mustapippuria
Kuori ja pilko sipuli. Lisää kastikekasariin sipulit ja viini. Keitä kasaan, kunnes n. puolet viinistä on haihtunut. Lisää  Demi-glace kastikepohja. Kiehauta. Siivilöi kastike. Anna kiehua vielä hieman kasaan tai suurusta halutessasi tilkalla kylmään veteen sekoitettua maizenaa. Lisää joukkoon nokare voita. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa ja pippuria.

Jälkiruuan, (Gotlannin pannukakku) ohje löytyy täältä.



Emännän kommentit:
Ensimmäiseksi on todettava, että vieraat olivat erittäin odotettuja ja ilta oli siksi, ainakin emännän näkökulmasta, kaikin puolin todella mukava. Vieraiden kärsivällisyydelle kiitos, kun jaksoitte odotella ruuan valmistumista (vaikka se ajoituksellaan hieman sekoitti miesten jääkiekko-ottelun seuraamista). Samaan pöytään olisi toivottu vielä ameriikan diplomaattejamme, joten heille tässä myös kuvaterveisiä (ilman tuoksuja).

Alkupalojen valmistaminen on melkolailla paloittelua ja voi tehdä pitkälti jo edellisenä päivänä valmiiksi, mikä helpottaa valmisteluja aina hienosti. Alkupalasikermä oli minun mielestä varmaankin kokonaisuuden paras osa. Johtuikohan se tuosta kuninkaallisesta viinistä?

Pääruuan valmistin kokonaisuudessaan vasta kun alkuruoka oli syöty. Tämä on minusta aina se haastavin osa, kun en haluaisi paistaa käryttää vieraiden aikana, mutta en oikein osannut arvioida voinko paistaa lampaan pinnat etukäteen ja missä odotuttaisin niitä (jääkaapissa vai huoneenlämmössä hellalla) ennen uunissa tehtävää loppukypsennystä. Porkkanat onnistui nappiin, juuri sopivan kypsiä. Lammas meni valitettavasti hieman yli, eli ei ollut rosee sisältä. Lämpömittari olisi pitänyt laittaa - senkin amatööri!

Pannukakku on aika varma pannukakku aterian päätteeksi. Ehkä hienostuneempi valinta olisi ollut paikallaan, mutta kun olin vaan niin pitkään jo halunnut tätä näille vieraille tarjota. Ja vielä kun oli aitoa Gotlantilaista karhunvatukka hilloa tarjolle. Aterian päätökseksi vielä pieni makea espresso ja miehille varsin erinomaista konjakkia.



Jätämpä tähän loppuun vielä oman  työjärjestykseni, miten valmistelut eteni.
Työjärjestystä:
Päivää ennen
Ota lammas sulamaan tarvittaessa ja riittävän aikaisin
Keitä riisipuuro pannukakkua varten
Graavaa lohi
Keitä simpukat ja laita marinoitumaan
Misaa kurkkucarpachon pohja makustumaan
Paloittele mantelit pannukakkuun


Samana päivänä
Etukäteen:
Paista pannukakku (lämmitetään haaleaksi ennen tarjoilua)
Misaa tartarin ainekset valmiiksi, sekoita lohi vihannesten joukkoon juuri ennen tarjoiluun laittoa
Kuori porkkanat, laita uuniastiaan valmiiksi, mausta öljyllä ja suolalla ja pippurilla
Paloittele appelsiinit
Misaa lampaan kuorrutus
Misaa garpachon koristeet
Valmista kastike
Soseuta garpacho
Simpukat on valmiit - vain tarjolle
Vaahdota kerma pannukakulle, laita pursottimeen valmiiksi. 
Leivät (paista - sulata)
Snacksit tarjolle
Kattaus

Vieraiden saavuttua:
Tarjoa kuohuva
Alkupalat tarjolle
leipä

Porkkanat uuniin
paista lihat + kuorruta uunissa
keitä pavut
lämmitä kastike

lämmitä pannukakku

1 kommentti:

  1. Mukava palata näihin tunnelmiin lukemalla ja katsomalla näitä sivuja. Ilta alkoi tervetuliaismaljalla - se avasi illan ja juttu lähti liikkeelle. Jo olohuoneeseen kävellessä pisti silmään illallispöydän sävy sävyyn tehty kattaus, kuitenkin siten, että se ei ollut ylitsevuotava, vaan hallittu kokonaisuus. Emäntä kantoi huolta, että vieraat joutuvat alku-, pää- ja jälkiruoan välillä liikaa odottamaan. Tämä ei ollut mitenkään ongelma, vaan päinvastoin. Pienet tauot antoivat tilaa keskustelulle ja samalla myös menun seuraavalla vaiheelle. Alkuruokien jälkeen siirryimme sohvalla jatkamaan tarinointia viinimaut mukanamme. Tässä kohtaa ei voi olla mainitsematta valkoviiniä - se oli samaa jota kuninkaalliset Ruotsissa olivat nauttineet. Toimi mainiosti tässä menussa. Alkuruoat olivat makumatka, sillä ne olivat kukin laitettu omiin pieniin kippoihin. Tuntui siltä, että söimme kolmet alkuruuat mukavista pikku kipoista. Alkuruuasta voi todeta, että se oli makujen ilotulitus. Pääruoka oli erinomainen - lihan lisukkeena ei ollut perinteistä perunaa tai riisiä. Kasvikset toimivat hyvin ja tasapainottivat keveydellään pääruokaa. Jälkiruoka olikin jotain sellaista, mitä ei ollut tullut vastaan aikaisemmin. Sen kruunasi hillo, jonka nimeä en suomeksi tiedä.

    Emännälle haastetta tässä menussa lisäsi se, että yksi vieraista oli keliaakikko ja toinen laktoosi-intolerantikko. Nämä oli jälleen erinomaisesti huomioitu.

    Ilta rakentui hyvin pitkälle menun ympärille ja kuten jo edellä totesin, niin tauot ruokien välillä eivät olleet ongelma - uskallan jo sanoa, että näin se toimiikin.

    Hieno ilta, jonka kruunasi expresso ja suussa sulava konjakki.

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!