sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Gotlannin sahramipannukakku

Toivottavast ei tule ihan pannukakkua, vaikka sitä onkinkin tänään ja tällä viikolla monessa muodossa tarjolla. Tämä on sieltä luksukkaammasta päästä.

Tähän manteleita hakatessa filosofoin mielessäni pannukkuja ylipäänsä, monesta kulttuuristahan näitä löytyy hieman erilailla varioituna. Näistä varmaan oikea filosofi saisi juttua vaikka kuinka, mutta minun ajatukseni kulki vain tämän lähiseutujen versioissa ja mitähän ne kertovat syöjistään. 
Gotlantihan on vanha 1200-luvun hansaikainen kauppakeskus, joten sinne on saatu pohjolassa normaalisti viljelemättömiä herkkuja, kuten tähän pannukakkuversioon kuuluvat riisi, manteli ja sahrami. Hiukan pohjoisempana, Ahvenanmaalla, riisi on korvattu vehnästä tehdyllä mannaryynillä (mannapuurolla) ja mausteistakin sahrami ja manteli on jätetty pois. Sitten täällä manner-Suomessa käytetään usein vain jauhoja pannukakussa, eikä pohjalle välttämättä keitetä puuroa. Toki sitäkin on käytetty jos puuroa on jäänyt tähteeeksi, niin pannukakkussahan se on ollut helppo jalostaa uusiokäyttöön. Meillä hernekeitto ja pannukakku ovat klassikko, joten jos ruotsalaisille (ja eritoten gotlantilaisille) pannukakku on luksusherkku, meille se on arkiruokaa täydentävä makea päätös. 

No hyvää se on muodossa jos toisessa, ja helppoa tehdä ja siitä saa monta ihanaa ja erilaista makua, eli eikun herkutellaan oman maun mukaan!

Minun versioni gotlantilaisten sahramipannukakusta oli tänään tällainen:

n. 8 dl valmista riisipuuroa (keitetty edellisenä päivänä ja jäähdytetty jääkaapissa)
5 kananmunaa
1 dl sokeria
n. 70-80 g manteleita rouhittuna pieneksi, sattumat sallittu
0,5 g sahramia (pussillinen)
n. 2 dl maitoa taikinan löystämiseksi (tämä, jos puuro on kovin tanakkaa)

Näistä sekoitetaan sopivan löysähkö pannukakkutaikina,  joka paistetaan uunipannulla 175 asteessa n. 30-40 min, eli kunnes pinta saa hieman kaunista väriä. Itse käytän uunipannulla leivinpaperia pohjalla, muutoin se kannatta rasvata huolella.
Lisukkeena tälle kuuluu tarjota salmbärsyltiä (karhunvatukkahilloa) ja kermavaahtoa. Kiitos anopille ja häneltä saadusta joululahjasta, josta tuota aitoa gotlantilaista salmbärsyltttiä löytyi.

Ei siis mitää laihdutusruokaa, mutta hyvää paastoaloitusruokaa, ja gluteiinitontakin sitä tarvitseville.

Jos pannukakut kiinnostaa enemmän, niin tässä linkki ruotsalaiselle pannukakkusivulle pannkakor.se, siellä ruotsalaiset keräävät pannukakun keksimiskunnian itselleen, mutta jos tästä ei välitä, niin sivuilla on ihan mukavia vinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!