Muistan, että ensimmäinen sitruunapiirakka ohjeeni oli Iittalan/Hackmannin astiamainoslakanassa, sellainen iso hienosti painettu paksulle paperille, ja vuokana oli juuri tuo kokkivuokasarjan piirakkavuoka. No tuo ohje on jo hukkunut muutoissa, mutta himoon löytyy onneksi netti pullollaan ohjeita, sieltä syövereistä tähänkin suhteet on haettu.
Pohja
100 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
2-3 rkl kylmää vettä
Täyte:
1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl sitruunanmehua
2 1/2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
4 keltuaista
50 g voita
1 rkl vaniljasokeria
Marenki:
4 valkuaista
1 dl sokeria
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Nypi
huoneenlämpöinen voi kuiviin aineisiin. Lisää vesi. Sekoita sormin
taikinaksi. Älä vaivaa liikaa, vain sen verran, että ainekset
sekoittuvat keskenään. Painele taikina vuokan pohjalle ja reunoille. Paista n. 15 -20 min, sen verran, että reunat saavat kauista väriä.
Anna piirakkapohjan jäähtyä.
Sekoita kaikki täytten ainekset voita ja vaniljasokeria lukuunottamatta paksupohjaisessa kattilassa. Keittele seosta miedolla lämmöllä koko ajan hyvin sekoittaen. Kun seos on paksuuntunut ja kerran pulpahtanut, siirrä kattila sivuun levyltä. Lisää joukkoon vielä paloiteltu voi ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin. Lusikoi täytettä piirakkapohjan päälle ja nosta jääkaapiin viilenemään.
Valmista marenkikuorrutus mielellään juuri ennen tarjoilua. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja lusikoi täytettä sitruunatäytteen päälle. Paista kuumassa uunissa grillivastuksen alla marenkiin väri.
Emännän kommentit
Piirakka on helppo tehdä, kunhan muutaman karikon osaa huomioida. Tärkein on tuo kiisselin keittäminen. Se palaa helposti pohjaan, joten käytä paksupohjaista kattilaa ja sekoita todellakin koko ajan. Onneksi se valmistuu nopeasti, joten mikään kamala tuska ei tuosta sekoittamisesta tule. Pohjaanpalanut kiisseli ei vaan maistu hyvälle.
Marenki on parhaimmillaan juuri valmistettuna, mutta kyllä sen voi aiemminkin valmistaa, mutta jonkin verran se sitkistyy. Pohjan paistoon usein neuvotaan laittamaan painot (herneet tai vast.) paiston ajaksi reunoja ylhäällä pitämään, itse en ole näin tehnyt, pohja on pysynyt hyvin reunoilla.
Tässä versiossa on foliovuoka tuon piirakka vuokan sisällä, tämä oli viritelmäni, koska torttu matkusti nyyttäripöytään.
Mumms, kyllä tuli taas herkuteltua.
Sekoita kaikki täytten ainekset voita ja vaniljasokeria lukuunottamatta paksupohjaisessa kattilassa. Keittele seosta miedolla lämmöllä koko ajan hyvin sekoittaen. Kun seos on paksuuntunut ja kerran pulpahtanut, siirrä kattila sivuun levyltä. Lisää joukkoon vielä paloiteltu voi ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin. Lusikoi täytettä piirakkapohjan päälle ja nosta jääkaapiin viilenemään.
Valmista marenkikuorrutus mielellään juuri ennen tarjoilua. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja lusikoi täytettä sitruunatäytteen päälle. Paista kuumassa uunissa grillivastuksen alla marenkiin väri.
Emännän kommentit
Piirakka on helppo tehdä, kunhan muutaman karikon osaa huomioida. Tärkein on tuo kiisselin keittäminen. Se palaa helposti pohjaan, joten käytä paksupohjaista kattilaa ja sekoita todellakin koko ajan. Onneksi se valmistuu nopeasti, joten mikään kamala tuska ei tuosta sekoittamisesta tule. Pohjaanpalanut kiisseli ei vaan maistu hyvälle.
Marenki on parhaimmillaan juuri valmistettuna, mutta kyllä sen voi aiemminkin valmistaa, mutta jonkin verran se sitkistyy. Pohjan paistoon usein neuvotaan laittamaan painot (herneet tai vast.) paiston ajaksi reunoja ylhäällä pitämään, itse en ole näin tehnyt, pohja on pysynyt hyvin reunoilla.
Tässä versiossa on foliovuoka tuon piirakka vuokan sisällä, tämä oli viritelmäni, koska torttu matkusti nyyttäripöytään.
Mumms, kyllä tuli taas herkuteltua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos jo etukäteen palautteestasi!