sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Uunipuuro ja rusinasoppa

Minulla ei ole kuukaudet sekaisin, tiedän hyvin, että jouluun on vielä aikaa. Tämä johtuu puhtaasti tuosta ruokakaapin siivouksesta ja hävikistä herkuksi teeman kannatuksesta. Tähän annokseen olen saanut käytettyä parasta ennen päiväyksen saavuttaneiden kasasta ohrasuurimot, osan puuroriisistä, siirapista ja maissitärkkelyksestä. Niin ja kuka sen nyt määrää koska ns. jouluruokia saa syödä - kyllä lanttulaatikkoa ja rosollia voi mainiosti syödä jo syksyllä tai keväällä.


Uunipuuro
n. 3 dl ohra- tai riisisuurimoita tai niiden sekoitus
n. 1,3- 1,5 l maitoa
voita
suolaa

Voitele uunivuoka voilla. Lisää vuokaan suurimot, maito ja suola.
Kypsennä n. 200 asteisessa uunissa n. puolitoista tuntia. Sekoita kerran kypsennyksen alkupuoliskolla.

Maito kuohuu aina reunoille, astia jää siksi vähän roisin näköiseksi. 
Rusinasoppa
250 g rusinoita
reilu litra (puolitosta) vettä
kanelitanko
vaniljaa (sokeria tai tanko)
n. 1/2 dl siirappia
ripaus suolaa
1-2 rkl perunajauhoja (maissijauhotkin käy)

Kiehauta vesi, kanelitanko ja siirappi. Lisää joukkoon vanilkjatanko tai hiukan vaniljasokeria. Anna hieman aikaa maustua. Lisää rusinat ja ripaus suolaa. Keita n. 10 min tai kunnes rusinat ovat "pullistuneet" pehmeiksi.
Sekoita perunajauhot (maissitärkkelys) tilkaan vettä. Suurusta keitotoksi tai kiisseliksi makusi mukaan. Perunajauhoille riittää, että tämän jälkeen keitto "pulpahtaa", maissitärkkelystä käytettäessä keitä vielä muutama minuutti.

Emännän kommentit
Minä olen kyllä sellainen puurotyttö, että taas on kissanpäivät kun pitkästä aikaa tuli tätä tehtyä. Harmi kun mieheni ei niin innokkaasti ole puuroja syömään, jää kotona puuro harvemmin tekemättä. Onneksi sentään töissä voin aloittaa aamuni mikrokaurapuurolla, joka on oikeasti minun mieleen ja tosi tärkeä päivän avaus. Eikä mikään makupuuro, vaan ihan rehellisestä Eloveenasta tehty. Tässä varmaan syykin, miksi kolesteroni on pysynyt hyvänä, muista huonoista elämäntavoista huolimatta.

Hiukan minulla lipsahti suolaa puuroon liikaa, en edes muista jälkikäteen suolaa laittaneeni, no meni vissiin kahteen kertaan ja muistissa kumoutuivat. Toisaalta sitten rusinasoppa on ihanan makeaa ja maukasta. Usein kun olen rusinasoppaa tehnyt on se jäänyt aika mauttomaksi, mutta kyllä tuo kanelitanko ja siirappi toivat tähän hyvän vahvan maun. Fariinisokerikin kävisi tähän hyvin makua tuomaan siirapin sijaan.
Puuron annosohje on aika suoraan ohrasuurimopaketin määristä. Tuo uunivuoka oli vaan aavistuksen pieni nestemäärälle, eli aika paksu puurosta tuli. Jospa vaan ensi kerralla muistaisin ottaa sen isomman vuokan, niin saisi hieman enemmän nestettä ja puuro ei olisi ihan noin töpäkkää. Tai sitten laittais vähemmän noita ryynejä. Tässä kun oli tarkoitus kuluttaa ryynejä, niin sokeasti vain katsoin niiden käyttämistä. Sellaista se on, ei tule aina mietittyä loppuun asti.

2 kommenttia:

  1. Kyllä uunipuuron ohjeessa on maidolla väärä mittayksikkö! Litroja sen pitää olla eikä desilitroja. Ei tuolla ohjeella synny uunipuuroa vaan uunibetonia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HUps! Oikeessa olet, litrojahan tuo olla pitää. Korjaan hetimiten.

      Poista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!