sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Lussepullat

Lussepullat, lussekatter, keltaiset pullat, sahramipullat ja monta muuta nimeä löytyy tälle herkulliselle ruotsalaiselle joulupullalle. Ruotsissa näitä myydään kaikkialla joulun aikaan, mutta en vaan löytänyt näitä kaupasta täältä pääkaupunkiseudulta,  joten leipomishommaksi meni. Ja vihdoin onnistuin saamaan näistä oikean makuisia ja ihanan pehmeitä.


Alkuperäisresepti löytyy ICA:n sivuilta, ja tässä vapaasti käännettynä:

50 g hiivaa
150 g voita tai margariinia
1 g sahramia (2 pussia)
2 dl sokeria
5 dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna
250 g rahkaa
n. 16 dl jauhoja

Sulata rasva. Hiero sahrami sokerin kanssa morttelissa hienoksi ja sekoita sulatettuun rasvaan. Lisää maito ja lämmitä seos n. 37 asteeseen.
Sekoita maito-rasvaseokseen murennettu hiiva, sokeri, rahka ja kananmuna. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Vaivaa taikinaa koneella n.5 min, tai käsin 10 min. Kohota taikina lämpimässä vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
Alusta taikina jauhotetulla leivinpöydällä. Ota puolet tai kolmannes taikinasta ja paloittele pullan kokoisisksi paloiksi, jotka muotoilet n.20 cm tangoiksi. Kieritä ne S-kirjaimen malliseksi ja aseta leivinpaperin päälle pellille kohoamaan. Tee samoin lopputaikinalle.
Voitele kohonneet pullat munalla ja paista 225 asteisessa uunissa kauniin väriseksi (n. 8-10 min).
Halutessasi voit laittaa rusinan s:n silmään ennen paistamista, mutta tämä ei ole välttämätöntä, ruotsalaispullat ovat useinmiten ilman rusinakoristetta nykyisin.

Emännän kommentit: 
Taikina on aika iso, joten loppu pullat on hyvä pakastaa, ja sulattaa tarvittava määrä kerralla.
Taikina ei ole kaikista helpoin vaivata, joten jos mahdollista tee se koneella. Mutta vaivaaminen kannattaa, koska silloin pullista tulee kuohkeita ja pehmeitä.
Vaikka sahramia kutsutaan maailman kalleimmaksi mausteeksi, mutta näihin kyllä kannattaa laittaa kohtalaisen reilusti sitä, kaksi pussillista on hyvä määrä tähän annokseen, ei vaan kauniin keltaisen värin takia vaan myös maku on silloin parempi. Melestäni sahramin pitää myös maistua, eikä vaan värjätä. Tämäkin on taas tietysti niitä makuasiota, osa ei pidä sahramin mausta. Jos vierailet Ruotsissa mausteostoksilla, niin sahrami ei löydy maustehyllystä, vaan sitä täytyy pyytää kassalta, pieni pussi kun helposti sujahtaa muutoin kassan ohitse.

2 kommenttia:

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!