sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Maksaa venetsialaisittain, ainakin melkein

Onkohan nyt joku erityinen maksa-aika vai mistä johtuu, että kaupassa jossa asiomme on viimeaikoina ollut houkuttelevasti maksaa tarjolla, jopa tiskissä? Toki joulupöytään kuuluu maksalaatikoa ja maksapateeta, joten raaka-ainetta ainakin olisi nyt tarjolla. Maksalaatikko vaan ei kuulu minun suosikkeihin, joten itse valmistan maksan useinmiten pihveiksi. Tällä kertaa annoksesta tuli lisukkeiden myötä tällainen melkein italialainen versio, eli maksaa venetsialaisittain, Fegato alla Veneziana.


n. 400 g maksa viipaleita (mieluiten vasikan jos löytyy)
2 sipulia (isoa)
voita ja öljyä paistamiseen
suolaa ja pippuria
(persiljaa)

1,5 dl polenta jauhoja
n. 7,5 dl kasvis- tai kanalientä (kuutiosta)
luraus öljyä
pippuria
(parmesaaniraastetta)

Keitä aluksi polentapuuro pakkauksen ohjeen mukaan ja laita laakeaan vedellä huuhdeltuun vuokaan jäähtymään.
Kuori ja suikaloi sipulit. Kuullota niitä miedolla lämmöllä pannulla kunnes ovat läpikuultavia ja pehmeitä (älä ruskista).
Kun polenta on jäähtynyt, paloittele se annospaloiksi, jotka paistetaan öljyssä/voissa rapeapintaisiksi pannulla.
Paista maksaviipaleet voissa. Maksa on parhaimmillaan, kun se on hieman rosee sisältä, joten pastaminseen ei mene kuin muutama minuutti kummaltakin puolelta (riippuen tietysti viipaleen paksuudesta).
Kokoa annos ja koristele persiljasilpulla.

Emännän kommentit: 
Tämän tekoon kannattaa varata kaksi paistinpannua, sujuu sutjakammin. Varsinkin kun olen joskus hieman huono ajoittamaan eri osien valmistumisia.

Sitten kommentit polentasta. Vihdoinkin maltoin paistaa siihen kunnolla rapean pinnan ja maku parani entisestään. Harmi kun, polentaa tulee vaan niin harvoin tätä laitettua. Nyt se oli vielä nopea tehdä, koska oli mahdollisuus käyttää "isoa jääkaappia" (parveketta) jäähdytykseen. Polentan voi tietysti tarjota myös löysänä paistamatta, mutta paistamalla minusta sen maku korostuu paremmin. Makuasia.

Tällä kertaa tiskistä ostetut maksaviipaleet olivat aika reilun paksuisia, eli pikkaisen jouduin hauduttamaan niitä sopivan kypsiksi. Useinmiten valmispakkuksessa ostettuna viipaleet ovat niin ohuita, että melkein pannun näyttäminenkin jo kypsentää ne.  Uskokaa pois, läpikypsä maksaviipale ei ole ilo ja nautinto, ellei pidä kengänpohjan jyystämisestä. Jos käytössä ei ole valmiiksi viipaloitua maksaa, muista poistaa kaikki kalvot ja jänteet ennen viipalointia, muuten tulee maksakuppeja.

Persiljaa olisi varmaan tehnyt hyvän säväyksen ja ainakin antanut väriä annokseen, nyt ei vaan ollut sitä tai muutakaan sopivaa värinkorviketta (tilli ei oikein olisi näyttänyt hyvältä tähän). Mutta kyllä tästä silti jäi "rautainen olo", oli oikein maistuvaa. Lisääää!, niinkuin meillä on viimeaikoina huudahdettu, kun ruoka on maistunut.


1 kommentti:

  1. Moi!
    En tykkää paljon maksaa, joten en syö sitä usein. Maksapatee on ok jos levitetaan leivän päälle.
    Polenta on tosi hyvä! Se on perinteinen pohjois-Italian ruoka joka sopii hyvin esim. juuston tai lihan kanssa :)

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!