sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Ruotsalainen äppelkaka

Ruotsalaiset rakastavat käyttää mantelimassaa tai marsipaania leivonnaisissa. Välillä tuntuu, että ei ole kakkua tai torttua, jossa sitä ei olisi. Suomessahan mantelimassaa näkee lähinnä laskiaispullissa jos niissäkään. Makuasia, mutta olen aina pitänyt mantelimassasta, välillä ihan sinälläänkin, jos kova makean himo yllättää ja muuta ei löydy. No nyt kuitenkin pötkö pääsi kakkuun minne se tälläkertaa kuuluikin.

100 g pehmeää voita (tai margariinia)
n. 1 dl sokeria
1 1/2 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
100 g mantelimassaa
3 kananmunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
reilu 1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 rkl kermaa
n. 800 g hapahkoja omenoita
1/2 tl kanelia

Vatkaa keskenään voi, sokeri, vaniljasokeri, murustettu mantelimassa ja kananmunat. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja lisää ne voi-sokeri-munaseokseen. Levitä taikina voideltuun irtopohjavuokaan (tai leivinpaperilla vuorattuun muuhun laakeaan vuokaan).
Kuori ja puolita omenat, poista siemenkota. Ruuduta omenien pinta kauniisti (älä leikkaa läpi). Kieritä omenanpuolikkaat kaneli-sokeriseoksessa ja paina taikinaan leikkuupinta alaspäin.
Paista kakku kypsäksi 180 C uunin keskiosassa n. 45 min (kunnes puutikkuun ei enää tartu taikinaa).
Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun maut ovat tasaantuneet.


Emännän kommentti:
Mums, tulipas nautittua makoisa fika-hetki, tortun ja hyvän kahvin kera ja hyvässä seurassa. Sopivan mehevä, että ei kaipaa edes vaniljakastiketta seurakseen. Ja mantelimassakammoisille tiedoksi, en minä sitä ainakaan valmiissa kakussa maistanut.
Kakku on mehukkaampi, kuin tuo aiempi kokeilemani versio omenakakusta, vaikka hyvin samanlaisia ovatkin.

1 kommentti:

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!