maanantai 14. huhtikuuta 2014

Papu-porkkanapata arabialaisittain

Tämä ei oikein ole keväinen ateria, ennemminkin talvinen pata, mutta kun maustekaappiini ilmaantui erinäinen määrä arabialaisen keittiön mausteita, niin jotain piti tehdä. Oikeasti tähän käytetyt mausteet olivat kyllä jo aiemmin kaapissa olleita (zataria lukuunottamatta) mutta en niitä yleensä ole pääruokaan käyttänyt vaan leivontaan.

1- 2 rkl öljyä 
n. 1-2 tl kanelia
n. 1 tl kardemummaa
n. 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
1 tlk kikherneitä tai itse keitettyjä vastaava määrä
1 tlk papuja tomaattikastikkeessa
1 tlk tomaattimurskaa
tilkka vettä
suolaa, mustapippuria
tuoretta korianteria

Kuori porkkanat ja sipulit. Kuutio ne pieneen noppakokoon. Hienonna valkosipulinkynnet suolankanssa isolla veitsenlappeella leikkuulaudalla murskaksi. 
Kuumenna öljy ja mausteet paistokasarissa ja lisää porkkana- ja sipulikuutiot kuullottumaan öljyyn. 
Lisää pannuun huuhdellut kikherneet ja paputomaatti sekä tomaattimurska. Huuhtele tölkit vielä tilkalla vettä ja lisää pataan, jotta pata ei "pauku" poristessa. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä puolisen tuntia, kunnes porkkananopat ovat kypsiä mutta vielä selvästi napakoita. Lisää tarvittaessa suolaa ja koristele runsaasti korianterilla. 

Lisuke 1:
turkkilaista jughurttia
zataria
Yksinkertaisesti koristele jughurtti zatar-mausteella.

Lisukke 2: Raikas kurkku-tomaattisalaatti

1/2 kurkku
1 tomaatti tai kirsikkatomaatteja
1 kevätsipulinvarsi
1/2 nippu persiljaa
vahvaa minttua
jääsalaattia
Kastike:
1 valkosipulinkynsi (suolan kanssa murskattuna)
1 tl öljyä
1/2 sitruuna mehu

Kuutio kurkku ja tomaatti pieniksi kuutioiksi, samoin kevätsipuli. Silppua persilja. Sekoita kastikeen ainekset keskenään.
Asettele salaattikulhon pohjalle ja reunoille huuhdottut salaatinlehdet. Sekoita kurkku-tomaati-sipuli-persiljasilppu kastikkeen kanssa ja nosta salaatinlehtien keskelle. Lisää tuoretta vahvaa minttua halutessasi. 

Lisuke 3:
Pita- tai muuta maukasta vaaleaa leipää.

Emännän kommentit:
Kyllä pitäisi lähteä nälkä, sen verran tuhtia tuo kikherne-papuyhdistelmä on. Kaneli sopii hyvin mukaan eikä tuosta tule pullanmakuista vaikka joukossa on kardemummaa. Laitoin reseptiin noiden mausteiden kohdalle noin, sillä olin itsekin ensin hieman arkajalka ja maistelun jälkeen lisäsin kanelia ja kardemummaa, kun pata maistui sittenkin laimealle. Nämä on makujuttuja, joten onneksi niitä voi lisätä jos alkuun onkin arkajalka. 

Tuosta salaatista on tullut minun suosikki, niin ihanan raikas. Ja valkosipuli siinä on ihan must, ilman sitä ei maut nouse tarpeeksi.

Zatar-mauste on tuliainen. Mausteseos, joka sisältää mm. kuivattua tinjamia, oreganoa, sumakkia ja paahdettuja sesamin siemeniä. Hieman kirpakka maku, sopii myös hyvin kalan kanssa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!