tiistai 8. huhtikuuta 2014

Rukiiset porkkanasämpylät

Kevätlomalla on mukavasti aikaa taas tehdä erilaisia ruokakokeiluja ja kirjoitella tekemisistään tänne. Näin alkuverryttelyksi leivoin sämpylöitä, nehän maistuvat aina mm. sienikeiton seurana ja jopa minä melkein onnistuin näiden teossa.


3 dl ruissihtijauhoja
n.12 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
6 dl vettä
50 g hiivaa
2 rkl vaahterasiirappia (tai hunaja tai vaalea siirappi)
5 dl porkkanaraastetta

Kuori ja raasta porkkanoita hienoksi raasteeksi riittävä määrä.
Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Sekoita hiiva ja siirappi huoneenlämpöiseen nesteeseen. Kaada seos vähitellen sekoittaen jauhoihin. Lisää porkkanaraaste ja alusta pehmeä taikina kunnolla (koneella n. 5-10 min)  Anna kohota kaksinkertaiseksi liinan alla vedottomassa paikassa (esim. n. reilu puolisen tuntia saunanlauteilla).
Kaada kohonnut taikina jauhoitetulle leivinpöydälle ja vaivaa sitä noin minuutin ajan. Leivo taikina sämpylöiksi pellille ja anna niiden kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Paista 225-250 asteessauunissa noin 10-20 minuuttia.

Emännän kommentit
Helppo resepti, mutta sen verran iso taikina, että vaatii hyvät käsivoimat vaivaamisessa, jos ei ole konetta käytössä.
Jonkun mausteen lisäyksen olisin myös kaivannut (esim. anis tai fenkoli) tai sitten lisää suolaa, sen verran makeahko lopputulos lopulta oli. Liekö minun mahtiporkkana sen verran makea, sillä oli kyllä sellainen porkkanan jötkäle, että jo siitä yksin tuli tuo puoli litraa raastetta. Miten en ollut ostaessa huomannut tuota pussissa, vaikka normaalisti koetan löytää pieniä porkkanoita.

Tein tässä taannoin ihan tavallista pullaa, jonka kaikki ainekset olivat olleet reilusti huoneenlämmössä itsekseen lämpiämässä (mm. maito, voi, munat yms. jääkaapissa normaalisti olevat). Taikinan nouseminen kesti jonkin verraan kauemmin, mutta että niistä pullista tuli hyviä. Olen jostain lukenut, että esim. rasvaa tai maitoa ei tulisi lämmittää taikinaan ja ei ainakaan mikrossa, vaan tehdä ihan vaan huoneen lämpöisenä. No samaa metodia käytin tässäkin ja hyvin taikina nousi, vaikka ns. tuorehiivakaan ei ollut ihan tällä viikolla ostettua, hieman oli jo kuvahtanut jääkaapissa. Nostatuspaikkana olen käyttänyt meidän saunanlauteita, siellä kun on aina yli + 30 astetta lämmintä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!