lauantai 27. syyskuuta 2014

Hasselpähkinä-cappuccino biscotti

Keksihiiri taas makustellee! Eihän se iltapäiväkahvi ilman pientä makupalaa ole mitään, ja espresson kaveriksi sopii maniosti peini pähkinäinen keksi.

Hirvestyksen alkamisen kunniaksi, biscotit mummon vanhalla lautasella!
100 g hasselpähkinöitä
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
ripaus kanelia
ripaus neilikkaa
n. 60 ml espressokahvia (tai muuta tummaa vahvaa)*
1 rkl maitoa**
1 iso kananmuna
vaniljaesanssia*+**
50 g tummaa suklaata

Paahda hasselpähkinöitä n. 180 asteen uunissa 15 min. Kiedo pähkinät pyyheliinaan ja anna hetki jäähtyä, kuoret irtoavat näin melkein itsestään kun pyyhepakettia hieman hieroo (kaikkia kuoria ei tarvitse poistaa). Rouhi pähkinöitä karkeasti, samoin suklaa.

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja samoin kosteat aineet (kahvi jäähtyneenä).
Lisää muna-kahviseos jauhoihin sekä pähkinät ja suklaapalat ja sekoita löysähköksi taikinaksi.
Muotoile taikinasta jauhotetuin käsin tai lusikalla suoraan pellille kaksi pellinmittaista n. 5 cm leveää pötkylää (jätä pötköjen väliin leviämisvaraa). Paista uunissa 180 C n. 35 min.

Jäähdytä pötköjä kymmenkunta minuuttia ja leikkaa reilun sentin paksuiksi paloiksi. Levitä palat uudelleen pellille leikkauspinta peltiä vasten ja paista vielä 150 asteessa n. 10-15 min.

* 1. versioon käytin Nescafen Vanilja ja Latte Machiato annospussit + n 60 ml vettä,
   2. vesioon vahvaa espresso (40 ml) + espressolikööri
** 1. versiossa tämän korvasin tujulla lorauksella espresso likööriä Nescafeiden sisältäessä jo maidon


Emännän kommentit
Näitä tuli tehtyä saman tien parikin satsia.
- Ensimmäisen taikina oli kosteampi ja "sitkeämp" ja ja vaikeampi muotoilla pellille. Biscoteista tuli myös leveämpiä ja matalampia.
- Toinen taikina oli melkein jo kuivanoloinen (kumma kun mielestäni nestemäärä on pystynyt samana, liekö tujaus ollut liiankin suuri tuossa ensimmäisessä). Mutta tämän taikinan sai kunnon pötkyläksi pellille ja biscoteiden muoto oli minusta parempi.
Kumpi nyt sitten on oikeamoi versio? Hyviä ja makeita ovat kumpikin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!