torstai 9. lokakuuta 2014

Hyvät sämpylät

Olipas helpot ja hyvät sämpylät tai pienet leivät (Kiitos Sikken ohjeesta). Yksinkertaisuus menee monesti kaikkien kommervekkien edelle. Resepti löytyi haeskellessani ohjetta, jossa taikina voisin pyöräyttää aamulla jääkaappiin nousemaan  ja paistaa sitten kun tulen kotiin. Tarkoitus oli yllättää reissusta palaava isäntä lämpimän leivän tuoksulla.(Ohje on lähes suora kopio Sikke Sumarin ohjeesta)

5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa 
1 rkl suolaa

Liuota suola veteen ja lisää jauhot, joiden mukana kuivahiiva isolla lusikalla sekoittaen.

1 dl  ruisjauhoja
1 dl  hiivaleipäjauhoja
n. 6,5 dl vehnäjauhoja, 
taikinan pitää olla melko löysää.

Peitä taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin kohoamaan.

Kun olet valmis laittamaan sämpylät uuniin, ota taikinaa kulhosta kahdella isolla lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, huiskauta päälle jauhoja, tee ristiviilto ja paista kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min. 

Älä missään tapauksessa peitä näitä liinalla. 

Emännän kommentit:
Sekoitin takinan aamulla (pyöräytin sitä jonkun aikaa yleiskoneessa, oli ehkä turhaa) ja laitoin jääkaappiin odottamaan. Taikina ei ollut päivän aikana kohonnut kovin kummosesti ja epäilin tuleekos näistä mitään. Vein kulhon hetkesi saunalauteille (siellä meillä on tasaisesti n. 30 astetta lämmintä). Ei se edelleenkään noussut kuten kuvittelin, mutta kun oli laitettava leivät paistumaan, että ehtisivät, ei muuta kun lusikoimaan takina kuuteen kekoon pellille ja kuumaan uuniin.

Kappas, sieltä tuli kuvan mukaisia kaunokaisia rapealla kuorella. Isäntä oli iloinen, kun sai kotiintullessa "superduper-leivän" ( nimityksemme kinkulla ja juustolla sekä salaatin ja kurkkusiivuin täytettylle patongile tai  patonki tai chiabatta tyyppiselle leivälle)

1 kommentti:

  1. Sovelsin hieman jauhojen kanssa, nyt ovat uunissa paistumassa. Kiitos ohjeesta ! :)

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!