maanantai 2. tammikuuta 2012

Ankankoipipata

Vuoden ensimmäinen herkku olkoon ankkaa.


Olen jo tovi sitten ostanut pari ankankoipea pakkaseen (Lidlin tarjouksesta), mutta sitten tuo ykskätisyys haittasi sen verran ruuanlaittoa, että kokeilut jäi siihen. Nytkin olen juuresten käsittelyn ohjeistettuna ulkoistanut miehelle (vihdoinkin saan hänet osallistumaan myös tähän vaiheeseen ruokaharrastusta  :-).
Koska ankan valmistus on taas tällainen neitsytmatka raaka-aineeseen (ei siis aiempaa valmistuskokemusta) seuraan aika lailla suoraan Glorian Ruoka- ja viinilehden 8/2011 ankankoipipata-ohjetta.

2 sulatettua ankankoipireittä (2x350g)
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

5-6 perunaa
½-1 fenkoli
2 porkkanaa
200 g lanttua
6 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
5 tinjaminoksaa
1 laakerinlehti
6-10 maustepippuria
3 dl lintulientä (kuutio tai fondi)
2,5 dl kuivahkoa valkoviiniä

Käsittele kasvikset. Kuori ja lohko paloiksi, samoin fenkoli.
Hiero koivet suolalla ja pippurilla molemmin puolin. Ruskista koipia pannulla (nahkapuoli ensin- ei tarvitse tällöin ylimääräistä rasvalisää pannuun) n. 5 min molemmin puolin.
Lado kasvikset padan pohjalle ja nosta ruskistetut koivet kasvisten päälle pataan.
Lisää mausteet (tinjaminoksa kimppuna) ja kaada liemi ja viini päälle.
Kypsennä 150 asteisessa uunissa kannen alla n. 2 h. Ota lopuksi kansi pois ja pidä uunissa vielä n. 15 min.

Emännän kommentit:
Ankka on todella minulle uusi tuttavuus valmistaa, ja en muista olisinko koskaan syönytkään sitä. Koivet tuntuivat kuivilta ja sitkeiltä? Kyllä ne kypsät oli, liha irtosi kohtalaisen vaivattomasti ykskätisenäkin luista, jonkin verran heikommin kun hyvin paistunut broilerinkoipi. Mietin, että olisikohan tarvinnut vielä kuitenkin pidemmän ajan uunissa?
Liha oli yllättävän kuivan tuntuista, olin olettanut sen olevan rasvaisempaa, mutta ilmeisesti se rasva on vain nahassa. Maukasta oli, mutta en tiedä oliko ihan minun makuun - makuasia. Mutta kasvikset olivat nameja. Juuri oikean kypsiä, ei mitään lössöjä.

Voipi olla, että meillä ankat nautitaan jatkossa kuitenkin lehden muodossa.

1 kommentti:

  1. Hyvä Arja! Aivan mahtavaa, että pikkuhiljaa "alat päästä vauhtiin" ;). Katselin noita koipia itsekin lidlissä jokin aika sitten, mutta ostamatta jäi. Totesin, että tätä tipua syön mielummin ravintolassa. Parasta ankkaa olen tähän mennessä saanut ravintola Mamissa turussa. Se liha ikäänkuin suli suuhun...mmm....Suosittelen!

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!