maanantai 9. tammikuuta 2012

Lipeäkala - ala Arja

Lipeäkalan nauttimisesta alkoi yleensä minun kotona joulunodotus. Vieläkin syömme sitä usein juuri itsenäisyyspäivänä vanhempieni luona, kuten tänäkin vuonna. Ja hyväähän se oli tälläkin kertaa, joten ajattelin vihdoin koettaa valmistaa sitä itsekin (äiti on sen tähän asti aina tehnyt).  No sitten kupsahdin nurin ja siihen jäi joulunalla livekalat. Onneksi käteni on nyt loppiaisen pyhäksi parantunut jo sen verran, että hieman miehen avustamana saamme päättää joulun juhlakauden tähän kevyeen herkkuun.


Lipeäkala keittämällä
n. 1 kg lipeäkalaa
suolaa

Vaikka nykyisiä valmiskaloja ei varmaan tarvitsisi enää huuhtoa ja liottaa, niin huuhdo nyt kuitenkin kalapalat kylmän veden alla ja liota jokunen tunti kylmässä vedessä. Kaada liotusvesi pois.
Lado kalapalat teräs- tai emalikattilaan nahkapuoli alaspäin. Lisää runsaasti vettä ja mausta suolalla n. 1 tl/kalakilo. Keitä miedolla lämmöllä n. 15-20 min. Kuori muodostuva vaahto pois.
Nosta kalapalat varovasti reikäkauhalla tarjolle (kala hajoaa helposti).

Valmista lisukkeeksi perusvalkokastike ja kuoritut keitetyt perunat. Pöytämausteeksi pippuri, suola ja sinappi.

Emännän kommentit:
Lipeäkala tai livekala, kuten sitä myös kutsutaan, on taas kerran sellainen ruoka, joka jakaa makunsa puolesta mielipiteet. Niin meilläkin, mutta ei niinkään siitä pidetäänkö siitä vai ei, vaan sen maustamisesta.
Livekalan makuhan on varsin mieto, joidenkin mielestä se ei maistu juuri millekään. Tärkeinä maun tuojina ovatkin pöytämausteet suola ja pippuri sekä lisänä tarjottava valkokastike. Pippuristakin voidaan olla erimielisiä, onko se mauste- vai mustapippuria - meillä tämä on ehdottomasti jauhettua maustepippuria.
Sinapin lisääminen kalalle pöydässä jakaa meillä mielipiteet ennakkoluuloisen jyrkästi. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan, toimii muuten hyvin.
Tuon sinapin on meille aikoinaan tuonut eräs ystäväperheen mies. Googlasin hieman mistä tuo voisi olla peräisin, niin taitaapa olla ihan kapakalan kotimaasta Norjasta. Sielä valkokastike maustetaan sinapilla. Tarjoavat myös vielä lisäkkeeksi rapeaa pekoniakin.
Aterian valmisteluissa kannattaa huomioida, että kala jäähtyy nopeasti lautasella. Lautasella kalapalasta poistetaan nahka ja mahdolliset ruodot, jotka jos niitä on, ovat aika isoja. Sitten alkaa taas ne koulukunta erot. Itse maustan kalan tässä vaiheessa runsaalla maustepippurikerroksella, suolalla ja päälle sinappia. Tämän päälle runsaasti valkokastiketta ja perunat sitten muussataan sopivasti mukaan syödessä. Kaunistahan tuo ei ole, mutta kilo kalaa hupenee kahdelle herkuttelijalle helpostikin.

Lisää vinkkejä ja kauniita annoksia voi katsoa täältä:
http://www.kaikkijuhlista.fi/kylassa/lipe%C3%A4kala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!