tiistai 21. elokuuta 2012

Kana frikassé

Eli kotoisesti kanaviillokki (piti laittaa hienompi nimi houkuttelemaan).

Minulla lienee jonkinlaiset kouluruokien inhokkien tai suosikkien viikot meneillään. Kanaviillokki oli aikoinaan ainakin minun suosikki ja ompa tätä tullut eineksenäkin koulusta päästyä ostettua, kun en aiemmin ole tätä malttanut itse tehdä. Malttanut siinä mielessä, että alkuvalmistelut, eli kanan keittäminen, kestää jonkin aikaa, mutta siihähän se hellalla putraa melkein itsekseen ja samalla aikaa saa vaikka silitettyä ja tehtyä muita askareita.

Annos ei ole mikään kaunokainen, mutta maku on onneksi parempi kuin ulkonäkö
Tähän ruokaan sitten ihan oikeasti kannattaa käyttää kanaa, eikä broileria. Pitkä kypsennys tuo sen "oikean" maun.

1 kana (pakasteesta)
1-2 porkkanaa
1 sipuli
pala juuriselleriä
laakerinlehti
mauste- ja valkopippuria
suolaa

Kastike:
1 rkl voita
1-2 rkl vehnäjauhoja
kanan keitinlientä
sitruunanmehua
curryä
suolaa
loraus kermaa

Sulata kana ja huuhtele se ja laita kiehumaan isoon kattilaan suolalla maustettuun kylmään veteen. Anna kiehahtaa ja poista kertyvä vaahto huolellisesti. Lisää tämän jälkeen juurekset ja loput mausteet ja anna kiehua putrata n. 2-2,5h kunnes lihat irtoavat helposti luista. Nosta kana liemestä ja irroita lihat. Keitä lientä jonkin verran kasaan ennen kastikkeen valmistamista.

Valmista kastike sulattamalla rasva kattilassa, lisää jauhot ja keitinlientä pienissä erisssä kokoajan sekoittaen, että saat tasaisen suurustetun kastikkeen. Mausta sitruunanmehulla ja currylla ja anna kiehua n. 10 min. Lisää paloitellut kananpalat kastikkeeseen ja tarkista lopuksi maku.  Lisää vielä lopuksi loraus kermaa pyöristämään makua.

Tarjoa keitetyn riisin ja mustaherukkahyytelön kanssa.

Emännän kommentit:
Aivan en onnistunut saamaan kouluruuan makua tähän, mutta hyvin lähelle, ehkä curryä olisin voinut lisätä omaan versiooni hieman lisää potkua antamaan ja ehkä kurkumaa värjäämään kastikeen kauniiman keltaiseksi.

Yhdestä kanasta tulee annos neljälle, kana maksoi n. reilu 6€, eli sinänsä aika edullinen annos, jos ei mukaan laske keittämiseen kuluvaa energiaa. Onko tämä nyt sitten sitä slow foodia. Mutta hyvää oli.
Lisukkeena tarjosin täysjyvä riisiä, minkä takia tuo kuvakin tuli aika kamalaksi. Tuon pohjalta kyllä uskonkin, että joku voikin inhota tätä ja kun tuohon vielä olisi läjäyttänyt sen hillosilmän, niin voi se vaatia nykynuorilta rohkeutta maistaa tätä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!