maanantai 13. elokuuta 2012

Mustikkapiiraset

Kyllähän sitä nyt pitää yksi mustikkaleivonnainen mustikka-aikaan tehdä pullataikinaankin. Tällä kertaa tällainen pikkuruinen pullataikina, jossa on kyllä aika paljon rasvaa, mutta taikina oli tosi näppärä tehdä ja vaivautui helposti. Kyllä se rasva vaan auttaa, ei siitä pihistämällä useinkaan saa yhtä herkullista.


75 g voita
2 dl maitoa
25 g tai hiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)
1/2 dl sokeria
1 maustemitta suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
n. 6 1/2 dl vehnäjauhoja
1 muna (voitelemiseen)
raesokeria

n. 250 g mustikoita
1 rkl perunajauhoja tarvittaessa
1 dl sokeria

Sulata voi kattilassa, lisää maito ja lämmitä valitun hiivan mukaan joko 37C tai 42 asteeseen.
Mittaa leivontakulhoon sokeri ja mausteet. 
  • Jos käytät tuorehiivaa, lisää se leivontakulhoon ja sulata sekoittamalla ainekset lämpimän voi-maitonesteen kanssa.  
  • Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se puoleen jauhomäärään. Sekoita ensin mausteet ja voi-maitoseos kulhossa ja lisää kuivahiiva-jauhoseos siihen. 
Lisää (loput) jauhot erissä ja vaivaa notkeaksi taikinaksi n. 10 min käsin (hieman lyhyemmin jos käytät yleiskonetta). Vaivaaminen onnistuu myös hyvin työlaudalla, taikina on helppoa vaivata näin. 
Anna taikinan nousta liinan alla n. 30 min.
Lämmitä uuni 225 asteeseen.
Vaivaa kohonnutta taikinaa hieman. Jaa taikina 6-10 palaan, jotka kaulitset pyöreiksi levyiksi.
Sekoita mustikat ja sokeri ja tarvittaessa perunajauho (varsinkin jos mustikat kovin vetisiä tai pakastettuja). Jaa mustikat piirasten päälle ja nipistele reunat vähän karjalanpiirakan tyyliin (jätä keskusta avoimeksi. 
Voitele reunat vispatulla munalla ja ripottele raesokeria koristeeksi. 
Paista piirasia n. 10-12 min uusissa, ja anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Emännän kommentit:
Taikina oli todella aika mukava työstää ihan käsinkin. Vaivasin sen työlaudalla ja toimi varsin mainiosti. Tätä taikinaa tulen varmaankin jatkossa käyttämään ihan korvapuusteihinkin, sen verran mukavan kokoinen ja helppotekoinen oli.
Mustikalle piirasten malli toimi hyvin, vain muutama "kiehui" yli, tai reuna falskasi. Taisin taas innoissani hieman liioitella näihin tuota täytteen määrää, mutta jos osaisin olla maltillinen, niin varmaankin kaikkista olisi tullut melkein valioyksilöitä.

Ennen paistoa. 

Maitolasillinen hieman haalean piirasen kanssa = melkein täydellinen yhdistelmä!




1 kommentti:

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!