perjantai 2. marraskuuta 2012

Bruchetta leivät

Voi olla, että olen väärässä mutta minulle jäi sellainen tunne, että roomalaiset turistikuppilat olisivat päättäneet opettaa lounasturistit nauttimaaan myös alkupalaa pitsalle tai pastalle pientä lisätienestiä vastaan. Enää pöytään ei tuotu pyytämättä leipää odottelun ajaksi vaan tilalle mainostettiin monessa paikassa bruchetta + pizza tai pasta annosta 12-16€ hintaan. Kotona olen tästä innostuneena  tarjonnut pari bruchettaa  kevyeksi lounaaksi tai mukavaksi iltapalaksi. Tässä muttama kotoinen variaatio.

Tomaatti- ja lihapulla bruchetta

pari viipaletta maukasta maalaisleipää/ruokailija
oliiviöljyä
kirsikkatomaatteja
tuoretta basilikaa
valkosipulituorejuustoa
lihapullia
tuoretta persiljaa

Sivele leipäviipaleet hieman oliiviöljyllä ja paahda uunissa tai pannulla rapeiksi.
Viipaloi kirsikkatomaatit ja mausta hieman suolalla ja mustapippurilla, anna maustua hetki. Asettele tomaatit kauniisti leivänpäälle ja pilko basilikaa koristeeksi.
Lämmitä lihapullat pannulla. Voitele leipä tuorejuustolla ja päällystä puolitetuilla lihapullilla. Koristele persiljalla. Varsinkin tomaattileivän päälle voit vielä pirskottaa hieman oliiviöljyä.

Paprika- ja herkkusienibruchetat


pari viipaletta maukasta maalaisleipää/ruokailija
erivärisiä paprikoita
oliiviöljyä
basilikaa
herkkusieniä
rucolaa

Leikkaa paprikat siemenettömiksi lohkoiksi. Asettele lohkot uunipellille leivinpaperin päälle  kuoripinta ylöspäin. Ripota hieman oliiviöljyä päälle ja paahda 200 asteisessa uunissa n. 20 min.  Nosta paprikanpalat pelliltä esim. syvälle lautaselle vetäytymään ja laita sopivankokoinen lautanen kanneksi.
Paahda leipäviipaleet samalla pellillä (sivele tarvittaessa pinta oliiviöljyllä jos pannulla ei ole sitä riittävästi)
Viipaloi herkkusienet. Paista sienet kevyesti paistinpannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Asettele sienet kauniisti paahdettujen leipäviipaleiden päälle. Samoin paprikat paloiteltuna tai viipaleina.

Emännän kommentit
No nyt joku heti toteaa, että leivät ovat liian suuria. Niin ovatkin, puolikkaat olisivat alkupala kokoa, mutta nämä olikin tarkoitettu enemmän lounaaksi tai iltapalaksi. Ja nyt en alkanut nykerrellä pieniä leipiä.
Bruchettat ovat siitä hauskoja, että päälle voi laittaa monenlaista täytettä oman maun mukaan. Tomatti kuullotetun sipulin kanssahan on se klassikko, mutta esim. oliivitahna tapenade sopii mainiosti. Niin ja tähän sopii parhaiten juuri päivän parin vanha maalaisleipä, ei mene kannikat hukkaan. Ja kun paahtamisen jälkeen sivelee pinnan halkaistulla valkosipulinkynnellä, niin leipään saa hennon valkosipulin maun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!