maanantai 6. tammikuuta 2014

UnelmaSacherkääre

Tämän kääretortun esivanhemmat ovat Unelma -rulla, joka tapasi Sacher -tortun. Tuloksena tapaamisesta heille syntyi UnelmaSacher - kääre.
Tapaaminen oli niin kiihkeä, että aivan kaikki vaiheet eivät tulleet mittatarkkuudella dokumentoitua, mutta sellaistahan se usein on, kun ensikertaa tavataan ja innostutaan.

Suklaanystävän herkkukääre


Unelma -rulla, joka usein tunnetaan myös unelmakääretorttuna

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja käännä taikina varovasti tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille, paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa kypsä kääretorttulevy sokeroidulle leivinpaperille.
Anna jäähtyä ritilänpäällä leivinliinan alla ennen täytteen lisäystä.

Täytteet:

Aprikoosihyytelö
3 isoa tuoretta aprikoosia (pehmeitä)
n. 2-3 rkl sokera
tilkka vettä
2,5 liivatetta

Laita liivatelehdet likoamaan väljään kylmään veteen.
Poista aprikoosin kivi ja paloittele pienemmäksi. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää sokeri (maun mukaan, tarve riippuu paljon kuinka kirpakoita hedelmät ovat).
Tämän annoksen aprikoosisos oli kohtalaisen löysä ja sitä tuli n. 2 dl. Liotin n. 0,5 dl vettä 2,5 liivätettä, jotka lisäsin soseeseen.
Anna soseen hyytyä jonkin verran, ennen kuin sivelet sitä ohuelti torttupohjan päälle. (tarkoitus ei ollut, että se liiemmin kostuttaa torttupohjaa, vaan on raikasteena).

Suklaakreemi
n. 100-150 g tummaa suklaata
1 dl kermaa (lämmitettynä)
2 dl kermaa (vaahdotettuna)

Paloittele suklaa kulhoon. Lämmitä desilitra kermaa, mutta älä päästä sitä kiehahtamaan. Kaada lämmin kerma suklaiden päälle ja sekoita kunnes kaikki suklaa on sulanut.
Vaahdota loppu kerma ja lisää suklaamassa kermavaahtoon, sekoita tasaiseksi.
Levitä tortun päälle.

Käännä torttu leivinpaperia apuna käyttäen tiukalle rullalle (varo torttulevyn repeämistä kierteessä). Laita torttu vetäytymään kylmään (1-2h, jopa yön yli sopii) ennen tarjolletuloa.

Koristele tai paloittele maun mukaan. Kuvan yksilölle on laitettu päälle ainoastaan kaakao-tomusokeri huntu, mutta sulatetut suklaaraidat, suklaalastut tai muukin käy.


Emännän kommentit
Uuuh ja Mums! Aikamoinen suklaa pläjäys, hävettää ihan sanoa, mutta oli tosi hyvää! Nuoren vieraamme ylistyssanat lämmittivät todella, oli hänelle melkein paras koskaan ikinä syöty herkku ja minä paras leipuri.

Näin loppiaisherkutteluksi tämä torttu syntyi vähän sen mukaan, mitä kotona taas oli, ja joulun jälkeen poistetavaa. Itse torttupohja on puhdas unelmatortun pohja, pehmeä pelkästään perunajauhoon ja kaakaoon valmistettu, mikä sinänsä soveltuu hyvin myös keliakikonkin ruokavalioon.
Täytteet valikoituivat sitten sen mukaan mitä talosta löytyi:

  • Tuoreet aprikoosit, kun olin tuoreita sellaisia kaupasta ostanut. Olivat kivan kirpakoita ja ajattelin niiden sopivan raikastamaan muuten kovin suklaista torttua (eikös sachertortussa juuri ole aprikoosimarmeladi). Kun nopeasti piti saada hieman kiinteämpää kuin tuo mehukas tuoresose, niin liivatetta hieman mukaan. Toimi tosi hyvin ja antoi tortulle juuri sen raikkauden mitä tarvitsi.
  • Suklaa-kermatäyte, koska en pidä perinteisestä voi kreemistä. Samalla sain hyötykäytettyä tähän aiemmin sulatetun suklaan (suklaarotat). Satuin juuri näkemään jonkun kakkuleipuriohjelman, jossa valmistettiin ganache ja sitä käytettiin kermavaantoon yhdistettynä kakuntäytteessä. Pääsimpäs tuonkin kokeilemaan ja hyväksi toteamaan. 


Rottakahvit afternoon tea- merkeissä sisälsivät myös seuraavat muut (suklaiset)herkut:

Kylmäsavulohi ja avokado-tomaattileipäset, suklaarotat ja kuppikakut (valmispaketti)

Nyt on sitten jouluherkut herkuteltu ja alkaa vihdoin normaali arki. Tai melkin, jos isännältä kysyy ideaa mitä meillä syötäisiin, niin vakio vastaus on: "Tee jotain herkkua!". Kaalisoppaa (lanttukeittoa tai kukkakaalipihviä) sanon minä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!