sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Susheja Sushi Makerilla

Monissa lehdissä on viime aikoina ollut erilaisia artikkeleita susheista ja niiden valmistamisesta, enkä lainkaan ihmettele. Kun marrakuussa 2012 tartuin To do -haasteen, oli sijalla kaksi maistaa sushia, jota en häpeäkseni sitä ennen ollut tehnyt. Ja sehän sitten vei mennessään.

Noviisejahan tässä vielä ollaan, mutta muutaman kerran on näitä herkkuja tullut tehtyä kotonakin. Pientä näpertelyä se vaatii, mutta jokainen kerta on ollut ilo tehdä ja syödä. Pinterestiä selatessa törmäsin näihin Tupperwaren Sushi Makereihin, ja pakkohan nuo oli Englannista tilata, kun Suomesta ei ollut saatavilla. Tupperwaren sivujen video oli sen verran innostava.

Tupperware Maki- ja Nigiri Maker
Tähän koottu muutama huomioni tekemisestä

Sushi riisi
Riisin hellävarainen pesu tärkkelyksestä on tärkeä vaihe. Riisiä tulee käsitellä varoen, ettei se rikkoonnu.
Riisi pestään esim. isossa kattilassa tai kulhossa väljässä kylmässä vedessä ja vesi valutetaan varovasti pois. Tämä tehdään n. 4-5 kertaa, kunnes vesi ei ole enää harmaata, eli tärkkelystä ei enää  irtoa. Lopuksi riisin annetaan vielä seistä n. 10-15 min kylmässä vedessä. Tämän jälkeen vesi valuteaan tarkemmin siivilän avulla pois, varoen riisin rikkoontumista.

Itse olen käyttänyt sushiriisiä, mutta tavallinen puuroriisikin käy.
Annoskokomme on ollut:
3 dl sushi riisiä (eli n. puoli pakettia sushiriisia),
vajaa 4 dl vettä.
Kiehautetaan ja annetaan veden rauhassa imeytyä riisiin.

Sushi etikka
Riisin kiehumisen aikana valmista etikka.
30 ml riisiviinietikkaa
15 ml sokeria
5 ml suolaa

Kun riisi on kypsää, siirrä se varovasti laakealle alustalle (esim. iso uunivuoka/pelti). ripottele etikka riisin päälle ja varovasti leikkaavin liikkein sekoita riisin joukkoon. Jäähdytä riisi huoneen lämpöiseksi.

Sushi Maker
Ja sitten näiden sushi muottien käyttöön.

Nigiri
Muotti huuhdelklaan kylmällä vedellä ja täytetään sushi riisillä. Kannatta hieman painaa jo täyttövaiheessa riisiä napakasti muottiin, jotta nigireistä tulee napakoita. Sopiva määrä on aavistukse muotin reunan yläpuolella oleva riisikeko. Kansi päälle ja puristus ja lopputuloksena on tasaisia kauniita nigirinejä päällystettäväksi.Maki
Maki muotti huuhdellaan kylmällä vedellä ja täytetään pohjalta riisillä. Keskelle muotoillaan vako, johon täytteet lisätään. Päälle vielä riisiä (saa nousta reilusti muotin reunan yli)ja painetaan muotti yhteen. Muodostunut riisirulla pyöriteään levälehteen, joka kiinniteään vedellä.


Emännän kommentit:
Ensimmäinen kerta meni tietysti vähän säheltämiseksi, koska en malttanut keskittyä, mutta jo tällä toisella kerralla onnistuin paljon paremmin. Pientä haastetta on vielä nigirienien ja makirullan irroituksessa, eivät vielä ihan videon veroisesti irronneet muotistä, mutta pienen avustuksen jälkeen kyllä.

Hauskin on tuon Nigirin päällyksen mahdollisuus painaa muotilla kauniin kokoinen ja muotoinen kala (tai munakas) pala. No vielä on harjoiteltavaa, mm. tuo munakkaan teko, joka on oma suosikkini.

Tuosta puolikaasta sushi-riisi paketilisesta tuli
kolme makirullaa ja n. 15 nigiriniä herkutteluun. 


Rakkaan blogini lukijat, pahoittelen vielä, että tammikuu meni ilman yhtään päivityksiä, mutta työnantajani vei kaiken energian. Nyt taas on toivoa, että blogikaan ei jää ihan paitsioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!