sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Lihapullat

Onko äidin lihapullat aina ne parhaimmat? Mietin tässä taannoin, millaisia kotitekoisia lihapullia olen saanut syödä ja pitääkö tuo toteamus paikkansa.  
Ensimmäinen ongelma tuli jo siinä, että en muista millaisia ovat oman äitini lihapullat, mummoni lihapullat kyllä tuli mieleen. Isäni valaisi asiaa, äitini pullat ovat aina kastikkeessa, jota äitini täydensi, että useinmiten ne ovat ennemmin jauhelihapihvejä, kun niissä selviää vähemmällä paistamisella. Ja kun ruskea kastike tai vastaava julistettiin pannaan 70-luvulla, ilmeisesti sen takia meillä on sen jälkeen ollut harvemmin lihapullia ja muistini niistä on jäänyt varsin hataraksi. Mummon lihapullat sen sijaan oli isoja ja ilmeisesti lusikalla muotoiltuja, koska olivat sellaisian soikeita ja rakeisen oloisia. Maku oli aika rasvainen ja paistopinta ei ollut ruskea, vaan ilmeisesti sipuli oli paistettaessa vähän palanut kun pinnasa oli mustia kohtia. Mutta kyllä ne maistui.
Anteeksi nyt vaan äiti ja mummo, parhaimmat kotitekoiset vanhan ajan perinteiset lihapullat olen saanut viimeaikoina anopillani. Hänen lihapullat ovat perin klassisia ruotsalaisia Mammas köttbullareita. Ensimmäisinä kertoina niitä joulupöydässä maistettuani luulin niiden jopa oleva einespullia, sillä niin kauniin tasalaatuisia ne olivat, ja maku on hyvin lähellä Ikean lihapullia (mitkä mielestäni olleet parhaita einespullia Suomessa). Mutta sittemmin tutustuttuani, ne ovat kyllä anoppini itse tekemiä ja ehdassa voissa pannulla paistamia. Pääsisimpä joskus katsomaan miten hän ne oikein tekee ja maustaa, että voisin ottaa oppia.

Omat lihapullani eivät ole koskaan samanlaisia, koska maustan niitä aina kulloinkin kaapista löytyviällä "sattumilla". Maku ei aina ole vastannut toiveitani, joku tuntuu aina puuttuvan. Nyt ymmärrän myös miksi minäkin olen tunkemassa niitä useinmiten johonkin kastikeeseen, en edes ole ajatellut sitä ennen, että ei niiden tarvitse kiehua kastikkeessa, tämä lienee siis äidin pullien perua.  Ja harvoin minäkin näitä laitan, koska en pidä pannulla paistamisesta jä kärytyksestä, enkä ole oppinut oikein uunissa niitä paistamaan.


Mutta tänään olen kuitenkin laittanut lihapullia tällaisella konseptilla, jossa on  makuja monelta kolkkaa, uutta ja vanhaa.


400 g paistijauhelihaa
1 dl kaurahiutaleita (kaura ja leseitä)
n. 1 dl nestettä (vettä ja ketsuppipullon jämä)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 kananmuna
aurinkokuivattuja tomaatteja (rosmariinimausteisia)
½ tl kanelia
vajaa ½ tl neilikkaa
vain ripaus maustetta Rooman torilta (sis. chiliä ja yrttejä)
maustepippuria ja suolaa

Sekoita kaurahiutaleet ja neste, anna turvota hetki. Kuori sipulit ja kuullota ne pehmeiksi paistinpannulla. Pilko aurinkotomaatit. Yhdistä kaikki aineet (jauheliha +muna+ mausteet) hiutaleisiin ja vaivaa taikinaksi. Pyöritä taikinasta pullia (tai muoile kahdella lusikalla kuten kuvassa olevat) uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200C uunissa n. 15-20 min (kiertoilma 175C ).

Lisäkkeenä tarjosin RuokaPirkkan marraskuu 2010 olevia munakoisonyytejä, kastikkeena tuorejuustoa ja sinappikurkkusalaatia sekoitettuna sekä salaattia.

Emännän kommentti: Näistähän tuli hyviä ja uunissa paistaminen onnistui, miksiköhän olen sitäkin arastellut. Saa kuulemma tehdä uudestaan. Myös nuo munakoisonyytit on maukkaat, suosittelen kokeilemaan niitä.

1 kommentti:

  1. jaahas, nyt tiedetäänkin mitä äiti saa kokata ensi la. kun menen kylään :)

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!