sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Hernekeitto ja laskiaispulla eli laskiaismenu 2011

Laskiaisesta laskeudutaan paastoon ja kyllä tällaisen herkuttelun jälkeen siihen on pakko ryhtyäkin.
Tänä viikonloppuna olen samalla ahkeroinut pakkaseen täytettä kun on nautittu laskiaisruuista. Hernekeiton keittäminen on sen verran aikaa viepää, vaikka helppoa onkin, että samalla kun siihen ryhtyy, niin "soppatykillinen" kannattaa tehdä. Soppa sopii mainiosti pakastettavaksi. Ja itsekeitetty hakkaa mennen tullen purkki tai pötkötavarat.
Meillä pidetään tällaisesta pitkään haudutetusta paksusta keitosta.

2 pussia herneitä (n. 1 kg)
savupotka
sipulia
sinappia
suolaa
koristeena tuoretta meiramia
(keitetään 10 litran kattilassa)

Laita herneet edellisenä päivänä likoamaan veteen (n. 3 l). Seuraavana päivänä herneet kiehautetaan ensin n. tunnin verran liotusvedessään, kunnes vaahto on kuorittu pois.
Meidän kauppias Timo ystävällisesti sirklaa savupotkan luun muutamasta kohdasta poikki kiekoiksi siten, että potka pysyy kasassa, mutta on helpompi käsitellä. Ennen keitoon lisäämistä huuhtele potkan pinnansta "sirkkelin möhnän" pois ja sitten komeus kattilaan. Mukaan laitetaan pilkottu sipuli ja lisätään vettä siten, että lihamötti melkein peittyy. Keittoa keitetään vielä n. 2-3 tuntia miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Nosta liha (nahka ja luut) pois kattilasta ja renssaa puhdas liha takaisin kattilaan. Mausta soppa tarvittaessa suolalla ja sinapilla ja meiramilla. 

Laskiaisen kunniaksi jälkiruuaksi voi tarjota vaikka
sahramipannukakkua tai
kotonaleivottua laskiaispullaa (oikealla kermalla ja mantelitäytteellä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!