sunnuntai 21. elokuuta 2011

Crema Catalana

Rakkaalla jälkiruualla monta nimeä, meneekö sinullakin joskus suloisesti sekaisin Crème Brylée, Crema Catalana, Tirinity, poltettu kerma ja lisäski vielä näiden kanssa crème caramel, paahtovanukas  ja flan ja mitä muita nimiä näille nyt onkaan? Kaikkien pohjana on kuitenkin jonkin sortin kermavanukas.

Jos nyt olen oikein antanut itseni oppia niin perusainesosat ovat näissä kutakuinkin samat: kerma/maito + kananmuna/keltuainen, vaniljatanko ja sokeri, valmistustapa ja maustaminen erotta ne toisistaan.  Crème Brylée ja Crema Catalana (sekä Tirinity) valmistetaan yleensä pieniin annosmaljoihin, joiden pinnalle poltetaan tarjolle tuotaessa rapea sokerikansi. Crème caramel valmistetaan ruskistamalla sokeri (caramel) ensin vuokan pohjalle ja vanukas sen päälle ja tarjoillessa komeus käännetään ylös alasin ihanan sokeriliemen valuessa päältä lautaselle. Suomenkielellä, kun pikaisesti  katselin otantaa niin suomalainen sana "paahtovanukas" onkin sitten jompaa kumpaa kirjoittajasta riippuen, joten empäs ala enempää pohtia tuota nyt tähän, pitänee vissin tehdä laajempi tutkielma vanukkaiden maailmaan.

Crema catalana on kuitenkin tässä kermavanukas, joka maustettu appelsiinilla ja pinnalle yritetty polttaa kaunis sokerikuorrute:

3,3 dl kermaa + 0,7 maitoa (eli yhteensä 4 dl kermaa (tai puolet kermaa, puolet maitoa))
vaniljatanko
2 rkl appelsiinimehua (miel. tuoreesta appelsiinista puristettua)
1 dl maitoa
4 kpl keltuaista
3 rkl sokeria


Halkaise vaniljatanko ja rapsuta siemenet irti ja laita tangon kanssa kattilaan. Lisää kerma-maitoseos ja appelsiinimehu. Kiehauta kermaseos nopeasti, anna mielellään maustua hetken. Sekoita erillisessä kulhossa keltuaiset, sokeri ja tilkka maitoa (1 dl). Vatkaa sen verran, että keltuaisten rakenne rikkoutuu kunnolla ja sokeri liukenee täysin. Kun kerma(maito) on kiehahtanut, kaada se siivilänläpi  keltuaisseoksen joukkoon samalla koko ajan hieman sekoittaen.
Jaa seos n. neljään laakeaan matalaan annoskulhoon ja hyydytä uunissa n. 90 C. (aikaa menee n. tunnin verran). On valmista kun annosastia ei enää kovasti hytise liikuteltaessa. Jäähdytä.
Juuri ennen tarjoilua ripottele pinnalle ohut kerros sokeria ja karamellisoi pinta kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla.

Emännän kommentit:
- koska kermahyytelöt eivät ole katsottu meillä sellaisiksi jälkiruuiksi yleisen paino-ongelman takia, että niitä tulisi oppia valmistaa, ei tätäkään herkkua ole minun tullut ennen itse kokeiltua tehdä.
- omana huomionani tuli, että annos kannattaa valmistaa matalana, hieman korkeammassa astiassa saman määrän hyytyminen vei kauemmin. Koska tämän pienemmän ja korkeamman annoksen piti olla se koe-erä/maistiainen (se mikä massasta jäi ns. yli) hyytymisvaiheessa meinasin tulla jo epätoivoiseksi, että eikö nämä hyydy lainkaan kun vain tätä maistiaisastiaa heiluttelin. Mutta matalat olivatkin jo onneksi hyytyneet.
- lopuksi tietysti sähläsin tuon grillivastuksen kanssa, kun en sitä ole koskaan opetellut uuneissa käyttämään, että jos tätä seuraavan kerran haluan komeasti valmistaa keittiöön on hankittava uusi turhake, kaasupoltin. No, tämähän on vain mukavaa, saa taas uuden kivan laitteen.
- Mutta se maku - poltin hankittava, näitä kuulemma saa tehdä uudestaan, oli tosi onnistunut jälkiruoka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!