sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Tiramisu ruotsalaisittain


Olosuhteiden pakosta jouduin hieman tuunaamaan tätä ihanaa jälkiruoka klassikkoa enemmän kuin oli alkuperäinen ajatus. Ruotsalaisuus otsikkoon tulee siitä, että tämä tehtiin meidän ruotsalaisessa provisuurikeittiössä. Toiseksi en rohjennut tarjota vieraillemme misua valmistettuna kananmunasta, kun joukossa oli herkkävatsaisia, joten päädyin tällä kertaa varsin kermaiseen versioon.


Savoyard keksejä
n. 2 dl espresso kahvia
n. 5 rkl Pople -mansikkalikööriä
1-2 rkl sokeria

2,5 dl kermaa
500 g mascarponea
mansikoita
kaakaojauhetta

Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi ja sekoita mascarpone kermavaahdon joukkoon.
Valmista espresso. Mausta kahvi liköörillä (voit käyttää muutakin likööriä, esim amarettoa), mausta tarvittaessa hieman sokerilla.
Kostututa sovoiard keski kahvissa ja lado keksikerros tarjoiluastian pohjalle. Päällystä kerros mascarponevaahdolla. viipaloi päälle mansioita. Toista toisella kerroksella kostutettuja keksejä ja mascarponevaahtoa. Siivilöi päällimmäisenkerroksen päälle kaakaojauhetta.

Emännän kommentit:
Provisuurikeittiömme varustus on rajallinen, joten siellä pääsee toteuttamaan mielikuvitusta mm. missä ja miten annokset valmistetaan ja tarjoillaan, mutta näinhän on usein juuri kesämökeillä.
Vaikka ruotsalaiset kananmunat voi laskea yhtä turvalliseksi raakana kuin suomalisetkin, en kuitenkaan rohjennut ottaa tässä sitä riskiä, että kohdalle olisi juuri sattunut se, jossa olisi ollut pöpöjä. Viinavarastommekin täällä koostui kahdesta minipullosta (5 cl) konjakkia ja viskiä ja sitten tuo laivalla niin hauskalle näyttänyt Pople-mansikkalikööri. Likööri ei ainakaan minulle maistunut sinällään, joku sekoitus siitä olisi pitänyt tehdä, mutta tänne kakkunhan sitä meni mainiosti.

Tiramisu sinänsä oli succé, kermainen, ei liian makea ja alkoholi maistui juuri sopivasti.
Mascarponevaahto ei kaikki mennyt tähän torttuun, joten aivan noin isoa annosta ei tarvitse tehdä.

 Mansikkaista kesää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!