keskiviikko 6. elokuuta 2014

Kasvisvoileipäkakun testiversio

Tässä vetristetään voileipäkakun tekoa vähän samoin opein, kun äiti on aikoinaan neuvonut kutomisessa. Kannattaa tehdä aluksi tilkku käsialanäytteeksi, ennen kuin aloittaa varsinaisen puseron kutomisen. Tulee alusta asti tasaisempaa jälkeä. Hyvä neuvo, jota kannatta muutenkin noudattaa jos jotain ei ole pitkään aikaan tehnyt.

Tällä kertaa edessä on jonkin verran haastavat kaffekalaasit, joissa olosuhteet ja vieraiden makutottumukset eivät kohtaa aivan helposti.  Tällainen testikakku nyt sitten tuli:n. 12-14 viipaletta TaikaRuis paahtoleipää 
n. 6-7 viipaletta vaaleaa paahtoleipää

Tsatsiki-täyte:
1 kurkku
1/2 valkosipulinkynsi
200g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 valutettua kreikkalaista jughurttia (0,3%)

Paprika-täyte:
1 punainen paprika
1 keltainen  paprika
200 g aurinkotomaatti tuorejuustoa
n. 1 dl valutettua kreikkalaista jughurttia

Päälle:
maustamatonta tuorejuustoa
salaattia ja muita kasviksia

Alkuvalmistelut: Laita jughurtti valumaan suodatinpaperilla vuorattuun siivilään tai isoon kahvinsuodattimeen. Valuta ainakin n. vuorokausi. Tuo käyttämäni 0,3% kreikkalainen jughurtti on kovin vetistä, mutta valuttamalla siitä tulee varsin hyvää ja monikäyttöistä. (Rasvaisempi >10% ei tarvitse noin pitkää valutusaikaa 1-2 h riittää)

Valmista täytteet. 
Tsatsiki täyte: Kuori kurkku ja poista siemenet. Raasta kiinteäosa karkeaksi raasteeksi ja laita siivilään valumaan. Raasta valkosipulikynsi mukaan. Painele ylimääräinen vesi pois (säästä kakun kostutusta varten), ja yhdistä tuorejuuston sekä jughurtin kanssa. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

Paprikatäyte: Poista paprikoista kanta ja siemenet, paloittele n. 3-4 lohkoon. Paahda lohkoja pannulla tai grillissä kuoripuoli lämpöä vasten siten, että se melkein mustuu. Anna hetken levähtää ja poista kuori. Paloittele pieniksi kuutioiksi ja yhdistä tuorejuuston ja jughurtin kanssa.

Leikkaa leipien reunat pois. Päällystä irtopohjavuokan pohja leivinpaperilla ja lado pohjalle ruispaahtopaloista kerros leipää. Kostutta pohjaa hieman kurkkuvedellä. Levitä päälle tsatskitäyte.
Lado toinen vaalealeipäkerros täytten päälle ja kostuta taas hieman. Levitä paprikatäyte.
Laddo päälle vielä ruisleipäkerros ja kostuta hieman.

Laita kelmu kakun ja vuokan päälle ja sopiva kevyt paino (esim lautanen ja tuorejuustopurkki). Laita kakku maustumaan jääkaappiin yönyli.

Irroita kakku vuokasta ja päällystä ohuelti tuorejuustolla. Koristele kasviksilla.

Emännän kommentit:
Ihan hyvä oli tehdä tuo testikakku. Tuo taika-ruispaahtoleipä oli sen verran tuore ja pehmeä, että kostuttaminen kannattaa tehdä herkällä kädellä, ettei mene ihan vetiseksi. Varsinaiseen juhlakakkuun laitan varmaankin kaikki kerrokset tuosta ruisleivästä, on maultaan sen verran mieto, että sopii hyvin.
Tsatsiki täyte oli raikas ja hyvä. Hieman olin pettynyt tuohon paprikatäytteeseen, maku ei oikein ollut optimaalinen yhdessä tuon kurkun kanssa. Jos vaan vieraille rohkenisin, niin tekisin toisen täytteen ennemmin oliiveista, mutta siihen ei taida rohkeuteni rajojen rikkomisessa mennä. Joko sama täyte tai sitten joku muu tulee juhlakakkuun.

Tämä kakku oli aika pieni (halk. 20cm). Tarjoilin tämän lounaana, jolloin tein salaatin tarjoiluvadille kakun ympärille. Ja maistajia hämätäkseni (ja houkutellakseni) salaatin päälle olin ripotellut jokiravunpyrstöjä koristeeksi.

Juhlakakun haasteena tulee olemaan, että sitä en voi tehdä kotona vaan varakeittiössä, jonne kaikki ainekset on kuljetettava mukana (tässä helteessä!). Jääkaappi sieltä onneksi löytyy, mutta muuten kaikki vietävä pitkän matkan takaa kylmäkassissa. Aikataulukin tulee olemaan tiukka. Lisäksi juhlakansan makutottumukset voileipäkakuissa ovat kovin majoneesisia ja liha/kala painotteisia ja kaikki kasvikset ovat melkein tarkoitettu vain kaneille!
Minähän en olisi minä, jos en ottaisi ylimääräistä haastetta tekemällä kaiken härkäpäisesti itse. No leipää en ala sentään leipomaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!