sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Köttfärssi

Suomenruotsin ja rikssvenskan erot ovat joskus aiheuttaneet meillä hilpeääkin hämmennystä. Kuten nyt esimerkisi sana jauheliha.
Suhteemme alkuvaiheessa, kun joskus yritin puhua kotona ruotsinsuomalaiselle miehelleni ruotsia, jonka taso on siis lähinnä perua yhdistelmästä lapsuuden Esbosvenskaa ja kouluruotsia. Lause "Jag ska gå och steka malet kött" ei ihan auennut miehelleni. Malet kött oli jotain aivan uutta ja huvittavaa hänestä, mutta onneksi sain jauhelihapaketin päältä vahvistusta sanoilleni, että Suomessa jauheliha on malet kött toisella kotimaisella. Ei mennyt miehelle läpi, vaan ruotsiksi se on kuulemma köttfärs.

Köttfärs on taas minun ja "pienen punaisen" suomi-ruotsi sanakirjankin mukaan lihamureketta (rikssvenskassa taas köttfärslimpa). Samalla voin tunnustaa, että tämä taannoinen keskustelu myös selvitti minulle oman hämmennykseni Ruotsissa. Olin meinaan hiljaa mielessäni ihmetellyt sikäläisissä pizzerioiden listoissa köttfärssiä pitsan päällä.  Onko heillä lihamurekepalasia pizzan päällä, vai miten se tarjotaan? Koska jauhelihapizza ei kuulu suosikkeihini, en edes rohjennut kokeilla tuota. Jälkeenpäin olen kyllä nähnyt sen olevan samanlaista soosia kuin täälläkin käytetään.

Sekoitetaan tässä nyt sitten sulaan sekamelskaan suomalais-ruotsalaisnen jauheliharuoka, sitä perus husmanskostia. Färssi tai limpa sen mukaan missä maassa sitä syödään. Maustetaan se sitten vielä italialaisittain, että ciao vaan!



700 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
1 dl korppujauhoja
2 dl nestettä (lihaliemi, kerma, vesi)
1-2 munaa
maustepippuria
suola ja pippuri

Täyte:
1 purkki (240 g) artisokansydämiä
100 g salamia
aurinkokuivattuja tomaatteja

mozarella
ruccola

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. 
Sekoita korppujauhoihin neste ja anna turvota hetki. Kuullota sipulia hieman pannulla. Lisää sipuli, mausteet ja munat korppujauhoseokseen, sekoita. Lisää jauheliha ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Paloittele täytteen ainekset.
Levitä mureketaikina tasaiseksi levyksi hieman kostutetun leivinpaperin päälle. Levitä täyte levyn keskelle. Leivinpaperia apuna käyttäen muotoile mureketaikina täytteen ympärille tiiviiksi "pötkyläksi". Nosta paistosvuokaan. Laita sisälämpömittari limpun keskelle ja paista n. 68-70 asteen sisälämpötilaan 200 asteen uunissa n. tunti.
Anna murekkeen levätä tovi, ennen kuin leikkaat sen tarjoiluun.

Valmista lisukkeeksi kermakastike:
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
2 dl vettä
1 lihaliemikuutio

Sekoita jauhot nesteeseen kattilassa, kuumenna koko ajan sekoittaen. Lisää liemikuutio ja keitä n. 5-10 min kunnes jauhot kypsyvät. Voit maustaa kastiketta hieman esim. puolukkahillolla.

Tarjoile mureke keitettyjen perunoiden ja salaatin kera. Peri ruotsalainen annos kootaan porkkanaraasteen, maustekurkun ja ehdottomasti puolukkahillon kera.
Emännän kommentit:
Kyllä isäntä on ollut hyvällä tuulella ja auttanut pienemmässäkin pyynnössä tämän annoksen jälkeen. Tulkitsen, että ruoka oli onnistunut.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!