perjantai 18. toukokuuta 2012

Tomaatti-kesäkurpitsapiiras

Tämäkin on täällä erää eräänlainen hävinkin torjunnan merkeissä tehty iltapalapiiras. Toisaalta, tämä onnistuu toki tuoreista aineksista, ei tarvitse seisottaa kaapissa niin kuin meillä. Ruokasivustoja katsellessa näin jossain samantapaisen piiraaan (enhän minä sitä alkuperäistä nyt enää löydä), ja se oli niin kaunis ja raikkaan oloinen, että laitoin mallin mieleen. Kysyin mieheltäni haluaako kisakatsomon evääksi kasvispiiraan vai makkaraa, niin oitis innostuin siirtämään tämän muistista tuotantoon, kun vastaus oli "Tee piiras"!


Pohja

1 dl  vehnäjauhoja
3/4  dl spelttimanna
1-2 rkl  parmesaaniraastetta
75 g voita (margariinia)
2 rkl kylmää vettä
2-3 tomaattia
1 kesäkurpitsa
1 (puna)sipuli 
mustapippuria, yrttejä
parmesaaniraastetta (fetamuruja)

Valmista pohja nyppimällä voi jauhojen ja juustoraasteen joukkoon, lisää vesi ja painele taikina pienen irtopohjavuokan pohjalle. (18cm, pohjalla oli leivinpaperi). Laita pohja hetkeksi vetäytymään jääkaappiin.
Kuutioi sipuli ja viipaloi tomaatit ja kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi. (Kauniimman saat kun tomaatin ja kurpitsan halkisijat ovat samaa kokoa, mutta ainahan näin ei ole).
Kuullota sipuli tilkassa öljyä pannulla. Anna hivenen jäähtyä ennen kuin laitat sipulit kylmän piirakkapohjan päälle. Asettele seuraavaksi tomaatti- ja kurpitsaviipaleet vuorotellen kauniiseen rinkiin sipulien päälle. Rouhaise hieman pippuria ja ripottele päälle yrttejä maun mukaan yhtä tai useampaa (timjami, basilika, oregano, rakuuna). Suolaa voi lisätä käytettävän juuston suolaisuuden mukaan. Päälle lopuksi parmesaaniraastetta. (Fetamurutkin käy.)
Paista 200 asteisessa uunissa n. 30-40 min.

Emännän kommentit:
Näin se "koulutus" on meillä mennyt perille, kasvispiiras ohittaa makkaran lätkäkatsomossa.
Samalla sain taas renssattua muutaman hävikkiin uhkaavasti joutumassa olevan ruoka-aineen hyötykäyttöön. Näitä oli tuo kurpitsa (2-3 vk jääkapissa odottanut, viimeinen punasipulikin oli jo pehmenemässä, parmesaanipalan kantaan oli jo home iskemässä, tinjamiruukku uhkasi jäädä käyttämättä ja spelttimannoista ei olisi tulossa vielä puuroa). Massut kiittää, ja biojäte kärvistelee.

Itse tuotos sitten. Sipuli oli positiivinen yllätys tuolla alla, maistui hauskan makealta vastakohdalta suolaiselle juustolle. Onnistuin saamaan piiraasta melko kauniinkin, joten pistetään mieleen, tätä voi tarjota vastakin.
Pohjataikinan jauhoja voi hyvin muunnella, joukossa voi olla leseitä, grahamia, yms., mitä nyt kotoa löytyy vehnäjuhojen seuraksi. Määrät on pienelle piirakkapohjalle.

2 kommenttia:

  1. Moikka! Piirakan ulkonäöstä tulee mieleen Mausteisen Mantelin Halloum-kesäkurpitsa-tomaattipiiras, jota itsekin varioin jokin aika sitten. Mielettömän hyvää, meilläkin tuo piirakka upposi yllättävän hyvin miesväkeen. Ja on vielä kauniin näköinenkin.
    PS. Itsellänikin käy tosi usein samoin, että ihan tarkalleen ei muista mistä sivuilta jokin idea on peräisin :) Ihania blogeja on niin valtava määrä ja niissä surffaillessa menee välillä pää pyörälle ;)

    VastaaPoista
  2. Onpa kaunis piirakka :) tämähän on loistava kesäherkku jos tulee vieraita, kaunista ja ihan varmasti maistuvaa.

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!