Tällä kertaa minulle iski mieliteko tällaiseen vanhanajan klassikkoon kuin piparjuuriliha. Tämähän on sukua tuolle viikolla uutisoidulle kestoinhokille, tillilihalle. Valmistustapa näillä ruokalajeilla on hyvin samanlainen, tillin sijaan mausteena tässä on vaan kirpeä piparjuuri. Tämän soisi siten maistuvan kaikille mm. sushin ystäville, sillä eikös tuo wasabikin ole etäistä sukua piparjuurelle.
n. 800 g naudan lapaa, (rintaa tai paistia)
2 porkkanaa
2 sipulia
pala selleriä
1 laakerinlehti
10 maustepippuria
suolaa
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl etikkaa (tai sitruunan mehua)
1 dl ruokakermaa
1-2 rkl raastettua piparjuurta
Huuhtele lihapala kylmällä vedellä (paloittele reiluiksi kuutioiksi) ja laita kattilaan. Lisää kylmää vettä sen verran, että lihapala/ -t peittyy. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto pois. Lisää maustevihannekset reiluina paloina ja mausteet. Keitä liha kypsäksi ja mureaksi hiljaa putraten n. 1-2 h riippuen ruhonosasta ja palakoosta.
Kun liha on kypsää, poista lihapalat ja siiviloi maustevihannekset pois liemestä. Keitä lientä tarvittaessa kasaan, jos sitä on liikaa kastikkeeksi.
Sulata voi tyhjässä kattilassa, sekoita jauhot joukkoon ja lisää keitinlientä pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Mausta lopuksi etikalla/sitruunalla ja piparjuurella. Keitä kastiketta n. 10 min ja lisää kerma. Kiehauta lämpimäksi ja lisää suupaloiksi paloiteltu liha, kuumenna. Tarkista suola.
Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa, raastettua piparjuurta on myös hyvä olla erikseen tajolla, jotta ruokailija voi makunsa mukaan säätää annoksen kirpeyttä.
Emännän kommentit:
Oi oi, harvoinpa näitä vanhanajan herkkuja tulee tehtyä, mutta kyllä aina välillä on hyvä palata ihan peruasioihin. Perunaa ja kastia, mikäs sen makoisampaa. On sitä entisaikoinakin osattu valmistaa hyvää ruokaa ilman sen suurempaa konstikkuutta. Eikä tämä kokoliha ruoka tule edes hirmu kalliiksi, jos kaupasta vaan onnistuu löytämään näitä vähemmän arvostettuja ruhon osia kuten lapaa ja rintaa.
Tämän valmistaminen vaatii jonkin verran aikaa, koska liha täytyy keittää mureaksi, mutta tuossahan se liedellä itsekseen porisee. Itse keitin lihan edellisenä päivänä ja annoin jäädä liemeen maustuman yön yli. Seuraavana päivänä jatkoin sitten lihan paloittelulla ja kastikkeen suurustamisella. Hieman itse ujostelin piparjuuren määrässä, mutta sitä onkin siksi hyvä raastaa pöytään kullekin itse lisättäväksi.
Siis tämä koskee melkei kaikkia blogien pitäjiä ja ruokaohjeiden tekijöitä. Kun sanotteetikkaa kertokaa mitä tai minkävahvuista te tarkoitatte. Se on sama josmenis viinakauppaan ja sanos tahdon ½ l viinaa mitä sieltä odottavas saavansa pirtuu, kossuu tai jotain kevyt versioo. Tarkkuutta !!!
VastaaPoista