sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Ruotsalainen laskiaispulla, semla

Tämän herkun ne ruotsalaiset kyllä osaa. Koko kevätkauden sikäläisissä kaupoissa on saatavana semloja, kuohkeita isoja pullia täytettynä suurella mantelimassa sydämellä ja runsaasti oikeaa kermavaahtoa. Oikeesti, en kyllä kehtaisi yhtään suomalaista kaupan valmista laskiaispullaa tarjota ruotsalaiselle, sen verran toista maata suomalaisversiot ovat ja lisäksi ruotsalaiseen makuun usein varsin outoja hillopullia.


Tämän kertainen reseptikokeiluni on suoraan Ruotsin Arlan sivuilta poimittu. Olen aiemminkin kokeillut löytää tuon pullan kuohkeutta sikäläisen reseptien pohjalta. Pullataikinan alustamnen eli vaivaaminenhan on tietysti se tärkein juttu, mutta hiivan lisukkeena olen törmännyt nostatukseen käytettävän hirvensarvisuolaa tai kuten tässä leivinjauhetta (jopa kummallisen iso määrä). Mutta nyt mennää tällä, eli då kör vi.

150 g voita tai margariinia
4 dl maitoa
50 g hiivaa
1 dl sokeria
2 suolaa
1 tl kardemummaa
2 munaa
14 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 kananmuna penslaamiseen

Täyte:
1 dl  maitoa
150 g mantelimassaa
2-4 dl kermaa

Tee melko tavallinen pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja kananmunat, sekä hieman jauhoja. Lisää sulatettu voi. Ota lopusta jauhoista n. 1 dl talteen ennen kuin vaivaat muun osan jauhoista taikinaan. Anna taikinan nousta n. kaksinkertaiseksi.
Lisää jäljellä olevaan dl:n jauho ja leivinjauhe ja vaivaa ne taikinaa.
Laita uuni lämpenemään. Nosta taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja paloittele n. 24 osaan. Pyöritä näistä pullat ja anna nousta liinan alla n. 20 min.
Voitele pullat kananmunalla ja paista 225 asteessa kauniin värisiksi.

Notkista mantelimassa maidolla (voit lisätä mantelijauhoa tai lastuja jos esim. avonainen pussi kaapissa, kuten minulla sattui olemaan). Vahdota kerma. Liekkaa pullalta hattu ja täytä pullat mantelimassalla ja kermavaahdolla. Siivilöi lopuksi hatulle pölysokeria.

Emännän kommentit
Nämä ei ole sitten mitään laihispullia. Alunperinhän niiden voimalla pitikin jaksaa laskiaisesta pääsiäiseen paastota. Mutta kyllä vuodessa ainakin yksi kunnon laskiaispulla pitää saada oli sitten laihis tai ei, ainakin minun mielestä.
Tuo leivinjauhelisä, en oikein tiedä onko se tarpeellinen ainakaan tuossa määrin. Minusta pullat eivät kyllä kohonneet sen enempää kuin normaalisti kunnon alustuksellakaan. Mutta ihan hyviä olivat silti.

Viime vuoden yhdeltä ruotsinreissulta, löytyy kuva "aidosta" Semlasta täältä. Tuolta sen pitäisi näyttää, eli kunnolla kermaa ja täytettä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!