sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Pyörtynyt imaami (Imam bayildi)

Minulta meni ruokaisat hengenmiehet sekaisin lomalla, luulin tilaavani tätä munakoisoruokaa, mutta ei se sitä ollutkaan. Siitä asti mieleni on sitten tehnyt tätä, ja kun ei tätä muuten saanut niin itse oli tehtävä. Ruuan nimen tausta löytyy useista muista blogeista, joten tähän en sitä enää toista.



2 munakoisoa (mielellään 3-4 pientä)
2  sipulia
1 tlk piccolo tomaatteja tölkissä
1 nippu persiljaa
2-4 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
1 tl sokeria
suolaa
pippuria
vettä

Huuhtele munakoisot ja kuori kannat, älä poista niitä kuitenkaan.  Raidoita munakoisojen pinta, esim kuorimaveitsellä ja viillä veitsellä munakoiso halki, mutta ei pohjaan asti. Ota hieman sisusta pois, ja pilko se
se mukaan täytteeseen.

Kuori ja hienonna sipulit, kuullota niitä hieman oliiviöljyssä pannulla. Silppua persilja kulhoon, lisää kuullotetut sipulit ja valutetut tölkkitomaatit ja munakoisonsisusta. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Sekoita tasaiseksi. Täyte munakoisot seoksella.

Aseta täytetyt munakoisot laajapohjaiseen kasariin tai vuokaan. Valele niiden pinta oliiviöljyllä ja lisää vuokan pohjalle n. 2-4 dl vettä. Peitä vuoka foliolla. Paista uunissa 200 asteessa n. tunti munakoisojen koosta riippuen (valele paiston välillä munakoisoja vuokan nesteellä, tarkista samalla, että sitä on jäljellä).

Anna hieman jäähtyä ennen tarjoilua (sopivat myös mainiosti tarjottavaksi huoneenlämpöisenä). Lisukkeeksi sopii mm. fetajuusto ja tsatsiki.



Emännän kommentit
Parhaiten tähän sopivat pienempikokoiset munakoisot, isommat voisi vaikka halkaista, niin kypsyvät nopeammin. Minulla näiden aika kookkaiden jössiköiden paistamiseen meni n. puolitoista tuntia, mutta kun halusin nimenomaan pitää munakoisot kokonaisena (joku hassu päähänpiinttymä).

Hyvää oli, mutta en minä nyt imaamina ihan pyörtynyt olisi saati viimeiseksi ateriakseni valinnut, kuten tarinoista tästä luin. Munakoisohan imee mielellään oliiviöljyä, ja sitä saa tähän kulumaan halutessan paljonkin, ehkä hieman nuukailin sen kanssa tässä, joten maku ei ollut niin täyteläinen.



3 kommenttia:

  1. Heippa,
    sanoit että ei ollut niin täyteläistä kun oletit. Voi johtua siitä ettet käyttänyt oliiviöljyä tarpeeksi kuten sanoitkin. Se koulukunta joka keittää munakoisot nesteen kanssa, laittavat nesteen tilalle ylijääneen täyteseoksen pelkkä vesi on aika mauton. Perinteiseen reseptiin kuuluu myös sitruunamehu, tilli, ja minttu. Ja jos käyttää kuorittuja tomaatteja tölkkitomaattien sijasta vaikuttanee myös makuun.

    VastaaPoista
  2. Unohdin mainita että munakoisot voi myös uppopaistaa, ja täyte sitruunamehuineen voidaan keittää vedessä jonka jälkeen vesi valutetaan pois ja lisätään nesteeksi vuokaan. Näin pitäisi tulla täyteläistä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkeistä. Seuraavalla kerralla varmaankin käytän öljyä runsaammin.

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!